Učenica 2.h razreda Ekonomske škole Požega VERONIKA ROSI na međunarodnome je natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“ osvojila glavnu nagradu i studijsko putovanje u Njemačku.

10.7.2023. | 11:54

M.Budimir

Pregleda: 2297

VEZANO

SLAVONSKI BROD: Muškarac pretukao tinejdžericu jer mu je ispred škole napala kćer
Medicinska škola Slavonski Brod emotivno se oprašta od svoje tragično preminule učenice
OŠ ʺJulija Kempfaʺ: Učenica Lena Starčević prva na Županijskom natjecanju iz kemije
U Pleternici nastavnik udaljen s nastave jer je neprikladno dirao učenicu!?
Župan Alojz Tomašević ugostio Ivonu Halas, učenicu 1. razreda Gimnazije u Požegi
Profesorice Ekonomske škole Požega ljeto su provele na stručnim usavršavanjima
Učenici i nastavnici Ekonomske škole Požega sudjelovali na četvroj mobilnosti Chapter Erasmus+ projekta u Italiji
Učenici Ekonomske škole Požega predstavili su svoj izum SolarBag na Siciliji
Igračice ŽNK Slavonija Požega (Požega) ostvarile pobjedu na gostovanju u Starim Mikanovcima u 1. kolu nove sezone 2. HNLŽ - skupine ’B’
Tehnička škola Požega vrlo uspješna na DRONATRON-u u Karlovcu

NOVO

NK SLAVONIJA: Peti poraz u šest utakmica! Glavić i Čabraja u problemu
Biskup Škvorčević primio učenike prvih razreda Katoličke gimnazije u Požegi
Kadeti Slavonije uvjerljivo pobijedili Slaviju u Pleternici i osvojili Županijski nogometni kup
Državni tajnik sada kaže da će kolinja ipak biti: ’Ljudi su vrlo optimistični’
Uskoro promjene vozačkih dozvola koje će utjecati na milijune vozača u EU-u?
HPD GOJZERICA: ’Highlander Velebit 2023. - naše planinarsko iskustvo’
Potrebna su vam samo 2 sastojka: Recept za prefinu tortu od marcipana
Iscurile prouke između ubijene Mihaele i policajca: ’Ako te neka cura bude pitala za njega, reci da bježi’
Od utorka ponovno rastu cijene goriva: Ovaj put će probiti i psihološku granicu
Vozač (21) zbog neprilagođene brzine skrivio prometnu nesreću kod Ramanovaca

FOTO: M.B.

10.7.2023. | 11:54 | M.Budimir
Pregleda: 2297

Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 70. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola Srednje i Istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenice/ke potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja „70 Jahre Begegnung mit Osteuropa – ein Friedensprojekt!“. Na natjecanju je ove godine sudjelovalo 4.250 djece i mladih, od kojih 900 iz zemalja Srednje i Istočne Europe. U proteklih je 70 godina natjecanja na natjecanju sudjelovalo više od 3 milijuna djece i mladih s gotovo milijun radova.

Ekonomsku školu Požega ove je godine predstavljala učenica 2.h razreda VERONIKA ROSI. Učenici je mentorica bila mr. MARTINA BUDIMIR, prof., a sumentorica gospođa DANIJELA OROZ s radija Laganini FM Požega. Veronika je odabrala temu koja povezuje radio i njemački jezik: A.2 Zeitzeichen setzen: Schülerwettbewerb "on air". Kroz svoj je projekt trebala povezati 100. godišnjicu radioemisije „Zeitzeichen“, koja poput našeg TV Kalendara podsjeća na događaje i osobe vezane uz pojedini datum, i 70. godišnjicu natjecanja „Begegnung mit Osteuropa“.
Veronika je temu prikazala kroz podcast u kojem je na njemačkome jeziku opisala povijest natjecanja, povijest sudjelovanja požeških učenica i učenika te u kojem je intervjuirala četiri bivše natjecateljice i jednog bivšeg natjecatelja. Veronika je snimila i zvučne efekte, uz pomoć mentorice osmislila je i snimila jingle i zvučne efekte. Poslala je pitanja Marijani Jugović, Gabrielli Kopić, Sandri Marković, Mirjam Marić i Dominiku Budimiru, a oni su joj vratili snimljene odgovore koje je kasnije montirala u studiju radija Laganini FM Požega uz stručno vodstvo i pomoć gospođe Danijele Oroz. Osim toga, Veronika je osmislila digitalnu verziju igre „Tko želi biti milijunaš?“ s pitanjima vezana uz povijest natjecanja, digitalnu rođendansku čestitku i sastavila je opširan opis cijeloga projekta u kojem je dokumentirala sve korake.Veroniku je stručni žiri sastavljen od niza nastavnica/ka, sveučilišnih profesorica i profesora, umjetnica/ka i medijskih stručnjakinja i stručnjaka nagradio glavnom nagradom (Landessiegerpreis) i studijskim putovanjem u Münster. Ovako je stručni žiri obrazložio odabir Veronikinog rada:

Liebe Veronika, dein "Zeitzeichen" überzeugt durch fundierte Recherche sowie großes und freudiges Engagement. Es ist dir gelungen, die 70 Jahre des Schülerwettbewerbs spannend und

unter Berücksichtigung insbesondere eurer eigenen Wettbewerbsbeiträge nachzuzeichnen. Du zeigst, wie sehr Wettbewerbe beflügeln und für Frieden und Verständigung in Europa wirken können. Vielen Dank für diesen schönen Beitrag und herzlichen Glückwunsch!Veronika i profesorica Budimir na studijskom su putovanju u Njemačku, uz ostale nagrađene, boravile od 12. do 17. lipnja. Predstavnice/i iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine nisu bile/i u mogućnosti putovati. Nakon upoznavanja s nagrađenima iz Poljske, Rumunjske i Slovačke u ponedjeljak, već u utorak slijedio je bogati program: razgledavanje grada Münstera turističkim autobusom i pješice uz turističkog vodiča te posjet Picassovom muzeju. U srijedu je organiziran posjet izložbi „Das zerbrechliche Paradies“ upriličenoj u izložbenome prostoru Gasometer i posjet trgovačkome centru u Oberhausenu. U četvrtak, 15. lipnja u prostoru Kulturfabrik u gradu Krefeldu organizirano je svečano proglašenje pobjednica i pobjednika, a govor je, uz ostale ugledne osobe, držala i državna tajnica Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija, Gonca Türkeli-Dehnert. Cijeli je događaj upotpunjen bogatim kulturno-umjetničkim programom koji su izvele njemačke učenice i učenici. Naše su se predstavnice uživo susrele i upoznale učenika Juliana koji je nagrađen i prije dvije godine za zajednički rad s našom učenicom Gabriellom Kopić (4.h). Posljednji je dan prije putovanja ujedno i najdraži učenicama i učenicima jer su ga provele/i u zabavnom parku Movie Park Germany u gradu Bottropu. U subotu su se naše predstavnice vratile kući letom za Tuzlu te su imale prilike uživati u gastronomiji i ljepoti ovoga grada.Veronika se na studijskome putovanju upoznala s drugim zemljama i kulturama. Kroz primjenu znanja stranog jezika, razvila je toleranciju prema drugome i drugačijem, a cijelo je natjecanje, kao i njen projekt, prožeto idejom mira i suradnje među narodima. Na ovaj se način učenice i učenici potiču na poštivanje drugih, na otvorenost prema svijetu i na suradnju s pripadnicima i pripadnicama drugih nacija. Kroz natjecanje se potiče i kreativnost učenica i učenika o čemu dovoljno govori činjenica da je Veronika snimila radioemisiju na njemačkome jeziku koju je, uz dodatne materijale, pripremala nekoliko tjedana uz pomoć prijašnjih sudionica i sudionika natjecanja koji su joj dali intervju.

Profesorica Budimir učenice/ke za ovo natjecanje priprema od školske godine 2010./2011., a u posljednjih trinaest godina učenice/i kojima je mentorica, devet su puta osvojile/i pobjedničku nagradu u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Već su tri učenice i jedan učenik do sada ukupno pet puta uspjele/i osvojiti i glavnu nagradu (Landessiegerpreis). Jedne su godine dvije učenice osvojile posebno priznanje, tj. posebnu nagradu. Sve sudionice i svi sudionici zaslužuju svaku pohvalu i čestitke za opsežne i kreativne projekte, za umjetnički izražaj i za primjenu znanja njemačkoga jezika. Rad na projektima traje i po nekoliko tjedana i izvrsna je prilika za primjenu znanja stranoga jezika, ali i za pokazati svoje talente.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI