U Slavoniji više supružnika umrlo jedno za drugim u nekoliko dana

Arhivska fotografija
(FOTO: Grad Kutjevo)

6.1.2024. | 11:34 | S.Ž.
IZVOR: glas-slavonije.hr
Pregleda: 8927

Supružnici iz Đakova, oboje u dobi od 78 godina, preminulo je proteklog tjedna doslovno jedno za drugim, pa je pokojnica pokopana u petak, 29. prosinca, a suprug odmah dan poslije, u subotu, oboje na đakovačkom Gradskom groblju.

Neobično je, no nadasve tužno, ovih dana vidjeti po gradu njihove osmrtnice, jednu pokraj druge, a da su pokojnici bili supružnici govori i dio osmrtnice predviđen za tekst o njihovim tugujućima. No nije to proteklih tjedana na području Đakova i Đakovštine jedini slučaj smrti i pokopa oboje supružnika u samo nekoliko dana. Neizreciva tuga za preminulim bračnim drugom, već postojeći zdravstveni problemi na koje je "sjela" tuga zbog gubitka bračnog druga ili je kriva sudbina koja je htjela da kod svih tih bračnih parova supružnici preminu jedno za drugim u samo nekoliko dana - pitanje je bez odgovora.

U 4 dana 2 ukopaSredinom prosinca na đakovačkom korzu, ispred vrata kuće s glavom krave, osvanuo je lampion i obavijest o smrti 62-godišnjeg ukućanina, a koji je pokopa u utorak, 19. tog mjeseca. Samo koji dan poslije pred istim tim velikim drvenim vratima ponovno lampion i obavijest o smrti, i to pokojnikove 75-godišnje supruge. Pokopana je samo četiri dana nakon muževe smrti - u subotu, 23. prosinca, ona na đakovačkom Gradskom groblju, a njezin suprug na mjesnom groblju u prigradskim Piškorevcima.


Nadalje, u prvoj polovini prosinca u samo nekoliko dana umro je i bračni par iz obližnjih Semeljaca. Prvo je umrla supruga, a za njom, nakon dva-tri dana, i muž. U Đakovštini je prethodnih tjedana takva sudbina zadesila još jedan bračni par, a početkom 2023. godine u nepunih mjesec dana umro je bračni par iz Piškorevaca; 66-godišnji suprug pokopan je na tamošnjem mjesnom groblju 4. veljače, a dvije godine mlađa supruga 14. ožujka, također na piškorevačkom groblju.


Đakovčani su s velikom tugom dočekali i vijest da je početkom prosinca preminula njihova 54-godišnja sugrađanka koja je pokopana 6. tog mjeseca, a nakon samo osam dana preminula je i njezina 80-godišnja svekrva.

S tugom se pamti i slučaj kada su istog dana, i to na Staru godinu, 31. prosinca, na istom pogrebu, pokopani majka (74) i sin jedinac (48). Nakon smrti sina, čuvši za nju, majčino je srce stalo.

Manje pokopaInače, tijekom prošle, 2023. godine na području Đakova umrlo je 20 posto - gotovo 50 manje osoba nego u 2022. godini. Kaže to pogrebna statistika đakovačkog komunalca "Univerzal" prema kojoj je samo u Đakovu tijekom prošle godine na Gradskom groblju pokopano 200 osoba, a godinu prije 247 osoba, što je, pak, 22 osobe manje nego u odnosu prema 2021., pandemijskoj godini, kada je na Gradskom groblju pokopano 269 osoba. Taj, silazni trend zabilježen je u te tri godine i na grobljima u osam prigradskih naselja Đakova; na njihovim grobljima tijekom prošle, 2023. godine ukupno je pokopano 105 osoba, a što je četvero ljudi manje nego u 2022. godini, kada ih je tu pokopano 109.

U 2021., pandemijskoj godini na mjesnim grobljima u osam prigradskih naselja Đakova ukupno je pokopano 138 osoba, što je 29 osoba više nego 2022. godine, tako da je trend smanjenja pokopa od 2021. do danas prisutan i u gradu i u njegovu prigradskom prstenu.

izvor: Suzana Župan za Glas Slavonije


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI