U požeškoj kaznionici raste broj rođenih beba. Što se događa s bebom nakon poroda?

Požeška kaznionica
(FOTO: lupiga.com)

19.3.2023. | 09:28 | Luka Safundžić
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 2441

Jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj je ona u Požegi u kojoj, po podacima ministarstva, od godine do godine raste broj rođene djece, Naime, tijekom 2021. godine u zatvoru su rođene tri bebe, u 2022. godini iza rešetaka rodilo se pet beba, a do sredine ožujka 2023. godine u požeškoj kaznionici rođena je jedna beba.

No, što onda? I kako stvari funkcioniraju prije samog poroda? Sve smo provjerili s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

"Trudnici i majci s djetetom koja je rodila za vrijeme izdržavanja kazne zatvora osigurava se cjelovita zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom, porodom i majčinstvom", kažu pa prelaze na specifičnosti prije samog poroda trudnice.


Ona se naime šest tjedana prije poroda smješta u odjel za rodilje i majke s djetetom, a na prijedlog liječnika i prije, nakon poroda u općoj županijskoj bolnici, majka s djetetom se smješta u odjel za majke s djetetom. Tu u pravilu ostaje do navršene treće godine života djeteta.

Što se događa s djetetom?

"Dijete uz majku ostaje na zahtjev majke zatvorenice, ako je to prema procjeni nadležnog zavoda za socijalni rad u najboljem interesu djeteta do navršene treće godine života, a nakon toga u slučaju ako majka nastavlja izdržavati kaznu, zavod za socijalni rad poduzima potrebne mjere iz svoje nadležnosti", kazali su iz Ministarstva.

O tome koliko je ta situacija stresna za to dijete provjerili smo s dječjim psihijatrom iz Slavonskog Broda, Jugoslav Gojković.

"Postoji situacija da beba od prve godine života provodi u ratnim okolnostima, ili u migrantskim, ili u zatvoru. Najvažnija je relacija dijade između majke i djeteta, ako je ona dobro razvijena, ako je majka dostatno brižna onda ne mora biti toliko bitno. Ovisi o tome zašto je majka u zatvoru, je li majka depresivna, događa li se da je majka nervozna i napeta što utječe na njihovu povezanost, onda to može imati veći utjecaj na bebu. Beba vidi okruženje preko lica i osjećaja majke i ta dijada, taj odnos je bitan", ističe Gojković.

Gojković je dodao kako u životu djeteta treba postojati i otac.

"Figura tate za koju se beba veže jer otac je most koji odvaja dijete od majke i tako, ako je majka u zatvoru i ako je beba uz nju, pitanje je koliko sudjeluje tata. Pitanje je okolnosti koliko su dopuštena viđanja", kazao je Gojković.

Također iz Ministarstva pravosuđa i uprave kazali su nam kako opremu za dijete, odgovarajuću skrb i zdravstvenu zaštitu djeteta osigurava kaznionica.

izvor: danas.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI