U Požegi održano natjecanje za najboljeg ročnika 38. naraštaja

18.7.2023. | 15:35 | MORH
IZVOR: MORH
Pregleda: 5057

Odvažite se, prijavite i dođite ovdje u Požegu na obuku te ostanite u Hrvatskoj vojsci jer ovo je zaista poziv i posao iz ljubavi prema Domovini, rekao je najbolji ročnik Andrija Ezgeta

U vojarni“123. brigade HV“u Požegi 18. srpnja 2023. održano je završno natjecanje za najboljeg ročnog vojnika i vojnikinju aktualnog 38. naraštaja. Sudjelovalo je njih 10 koji su tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja postigli najbolje rezultate na provjerama tjelesne spremnosti, testova znanja i vještina, vojničkog držanja i ponašanja, motivacije, odnosa prema nadređenima i svojim kolegama.

Svoja stečena znanja i vještine koje su usvojili tijekom temeljne obuke na dragovoljnom vojnom osposobljavanju morali su pokazati kroz uspješno i brzo savladavanje 15 zahtjevnih radnih točaka. Staza se sastojala od niza pješačkih prepreka koje su natjecatelji morali proći koristeći se posebnim tehnikama, a neke od njih bile su i vrlozahtjevne poput pružanja prve pomoći, kretanja i snalaženja u prostoru, rukovanja osobnim oružjem, prepoznavanja eksplozivnih sredstava te gađanja sa i bez zaštitne maske.


Na kraj iznimno zahtjevnog natjecanja najbolji u muškoj konkurenciji bio je ročnik Andrija Ezgeta, a u ženskoj najbolje rezultate postigla je ročnica Tina Bura.


“Na dragovoljno vojno osposobljavanje sam se odlučio jer su mi otac i cijela obitelj bili u Hrvatskoj vojsci. Privlači me vojni poziv i ovdje sam stekao novo iskustvo te dalje želim nastaviti karijeru u OSRH. Cilj mi je postati što bolji vojnik i izgraditi se kao osoba. Mladima poručujem da se odvaže prijaviti u vojsku i doći ovdje u Požegu na obuku te da ostanu u Hrvatskoj vojsci jer ovo je zaista poziv i posao iz ljubavi prema Domovini”, kazao je najbolji ročnik Andrija Ezgeta, 21-jednogodišnjak iz okolice Sinja.

Najbolja ročnica Tina Bura, 28-godišnjakinja iz Šibenika istaknula je kako se na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavila zbog stjecanja novih vještina i iskustva. “Željela bih dalje nastaviti profesionalnu vojnu karijeru i doći u Dočasničku školu. Voljela bih da se i drugi koji misle da su spremni odluče doći u Hrvatsku vojsku i okušaju u ovom pozivu i danas, sutra da sam tu za domovinu”, rekla je Tina.

Kandidati za natjecanje odabiru se u nekoliko faza, pojasnio je prvi dočasnik Bojne za temeljnu vojnu obuku časnički namjesnik Predrag Samaržija, a selekcija počinje već od početka dolaska na obuku.

Prva faza je šira selekcija unutar timova i skupina prilikom odrađivanja pojedinačnih zadaća. U drugoj fazi, instruktori posebnu pozornost osvećuju prepoznavanju kandidata koji se ističu odnosom prema radu i odgovornošću prema osobnom naoružanju i opremi koju koriste tijekom obuke. Treća faza selekcije je provjera tjelesne spremnostiitestiranje zadaća koje su ključni dio natjecanja.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI