U kojoj smo dobi najsretniji? Odgovor uopće nije onakav kakav zamišljate

Sreća
(FOTO: Unspleash)

19.10.2023. | 10:16 | Novi list
IZVOR: novilist.hr
Pregleda: 1868

Ova pitanja, jednostavna i složena u isto vrijeme, muče ljudska bića tisućljećima, a do sada se činilo da nitko nije pronašao uvjerljiv odgovor.

No novo istraživanje, koja je uključilo nekoliko sveučilišta u Njemačkoj i Švicarskoj, pokušalo je rasvijetliti problem koliko je star koliko i aktualan, pokazujući da naša sreća raste s nama, piše Novi List.

Kako bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su uključili gotovo pola milijuna ljudi različite dobi i društvenog statusa te ispitali promjene u percepciji subjektivnog blagostanja koje se događaju tijekom života.


Iako je subjektivna i stoga nije mjerljiva na znanstveni način, percepcija blagostanja je “ocijenjena” na temelju promjena u tri središnje komponente subjektivnog blagostanja:


– životno zadovoljstvo
– pozitivna emocionalna stanja
– negativna emocionalna stanja

Čitajući rezultate ankete, ispada da je faza života u kojoj smo najmanje zadovoljni svojim životom pubertet, odnosno između 9. i 16. godine, a to bi moglo biti posljedica promjena u tijelu i društvenom životu koje se događaju upravo u ovom razdoblju.

Sreća se povećava s vremenom jer se s godinama povećavaju pozitivna emocionalna stanja i, općenito, percipirani osjećaj zadovoljstva.

Početak ljubavnog i seksualnog života, rađanje obitelji, ekonomska stabilnost, izgledi za karijeru i, općenito, ispunjenje kao dobro zaokružene osobe: to su čimbenici koji igraju ključnu ulogu u postizanju i održavanju sreće.

U posljednjoj životnoj fazi, u prosjeku nakon 70. godine života, sreća pada i njezine vrijednosti imaju tendenciju pada: fizička izvedba se smanjuje, zdravlje se često pogoršava i ima manje društvenih odnosa, također i zato što neki vršnjaci umiru.

Iako je odrasla dob ta koja obuhvaća najviše problema (vezano za ekonomsku sferu, obitelj, starije roditelje, društvene odnose), ona je i ta u kojoj smo općenito zadovoljniji i sretniji.

Izvor: Novi list


VIŠE NA TEMU:
SREĆA
ŽIVOT
LJUDI
DOB

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI