U Hrvatskoj nedostaje više od 80 pedijatara! Tko će liječiti djecu?


(FOTO: OIP)

10.11.2022. | 15:03 | RTL Danas
IZVOR: RTL Danas
Pregleda: 1613

Imamo 242 pedijatra u primarnoj zaštiti, ali za pet godina bit će ih manje jer 89 ih je starije od 60 i čeka ih mirovina

U sustavu zdravstvene zaštite djece jer nedostaje čak 88 pedijatara. Iz godine u godinu situacija je sve kritičnija. Alarm je upaljen, a problem nije samo u ruralnim područjima, stalno upozoravamo da neće biti liječnika koji će liječiti našu djecu. Ali sada imamo i brojke koje to dokazuju.

Pedijatrijska ordinacija u Mokošici zjapi prazna. Liječnica je otišla u mirovinu pa je svakog dana mijenja druga, a dogodi se da nema nikoga. I tako već godinu dana.


S druge strane, ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja kaže da nude smještaj i bonus na plaću, ali interesa nema.


"Raspisujemo natječaj svakih 15 dana i nitko se ne javlja. Nadam se da će naš specijalizant koji je pri kraju doći preuzeti Mokošicu, a to je za jedno 5-6 mjeseci", rekao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

I nemaju samo u Mokošici ovakav problem. Imamo 242 pedijatra u primarnoj zaštiti, a prije pet godina bilo ih je 42-oje više. Trenutačno ih nedostaje 88-ero.

Za pet godina moglo bi ih nedostajati još toliko jer njih 89-ero starije je od 60. Za pet godina trebali bi u mirovinu.

Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju ističe: "Ako je 89 pedijatara starije od 60 godina to znači da bi već sada trebalo biti i toliko specijalizanata. Ima ih samo 67. Specijalizacija traje 5 godina, dakle trebalo bi ih biti 89".

Prosječna dob pedijatra u Hrvatskoj je 54 godine. Liječnici koji su trebali otići u mirovinu to nisu učinili jer ih nema tko zamijeniti.

Jedna od njih je i Ilonka Artuković, pedijatrica koja će zasigurno još raditi godinu dana.

"To sam zatražila. A dalje od toga nisam sigurna jer to je strašan pritisak", govori.

Brine se o tisuću malih pacijenata, a broj bi kaže trebao biti manji. "850 pacijenata do 7 godina je maksimum koji bi trebala imati jedna pedijatrijska ordinacija. Djeca bi trebala biti što duže kod pedijatra, čak do 18 godine, ali ne možemo, premalo nas je i zato djecu zadržavamo uglavnom do 7. godine, osim one djece koja imaju posebne potrebe, kronične bolesti, njih zadržimo duže", istaknula je.

Najviše djece na jednog liječnika imaju Brodsko-posavska, Međimurska i Splitsko-dalmatinska županija. Specijalizacije se trebaju raspisivati kontinuirano.

"Ministarstvo treba donijeti strategiju motivacije mladih za specijalizaciju iz pedijatrije. Mladi liječnici teže bolničkom sustavu iz njima poznatih razloga, a za primarnu zaštitu nije takav odziv", govori Kolarek Karakaš.

Upozorava - situacija je ozbiljna, pedijatara je malo, a bit će ih još i manje. Ne smije se dogoditi da nema tko liječiti djecu.

(IZVOR: www.danas.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI