U 88. godini preminula je legendarna glazbenica Vera Svoboda

FOTO: Spotify

1.4.2024. | 15:30 | Telegram.hr
IZVOR: Telegram.hr
Pregleda: 2265

Svoboda je bila jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama.Jutros je u 88. godini preminula legendarna glazbenica Vera Svoboda, potvrdila je Večernjem listu njezina kći Vesna Njikoš Pečkaj. Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama.

Rođena je u Osijeku, studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u ovom gradu, nakon čega se bavila pjevanjem. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.

Brojne nagrade i priznanjaU nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest “long play” ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih i pjesama.


Dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Godine 2022. dobila je nagradu Porin za životno djelo.VIŠE NA TEMU:
VERA
SVOBODA
PREMINULA
UMRLA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI