TUŽNA VIJEST: Preminuo je apostolski protonotar Josip Devčić, dugogodišnji župnik u Stražemanu

Josip Devčić
(FOTO: Požeška biskupija)

27.3.2023. | 13:55 | 034 Portal
Pregleda: 13041

Nakon duge i teške bolesti, danas je u 80. godini života, preminuo apostolski protonotar Josip Devčić, umirovljeni kanonik požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra i umirovljeni župnik u Stražemanu.

Tužna je to vijest koja nije zatekla samo župljane, već i ostale prijatelje, poznanike i vjernike u čije živote je msgr. Devčić ušao barem jedanput.

Prije nepune tri godine, Apostolski protonotar Devčić proslavio je pedeset godina misništva. Tada se u uvodu u euharistijsko slavlje protonotar Devčić spomenuo svojih pokojnih roditelja koji su ga pratili i podupirali na putu svećeništva, a u homiliji se posebice zahvalio svim župljanima s kojima je godinama uspješno surađivao. Istaknuo je kako se nikada nije želio odreći svećeničkoga ideala da služi Crkvi i hrvatskome narodu kojemu je poslan. Slavljenik je potom zahvalio Bogu koji mu je dao snage kroz tolike godine služenja i suradnje.


"Godine 1972. imenovan sam župnikom župe Sv. Mihaela arhanđela u Stražemanu. Crkva je bila u dosta trošnom stanju, pa sam sa župljanima odlučio da je temeljito obnovimo. Nakon izvanjske obnove pristupili smo idejnom rješenju unutrašnjosti crkve. U razgovoru s akademskim kiparom gosp. Antom Starčevićem, odlučili smo u crkvu postaviti mozaike: na trijumfalni luk hrvatske svece, blaženike i kraljeve, a u samom svetištu lik sv. Mihaela. Za posvetu crkve pozvao sam uzoritog gosp. kardinala Franju Šepera, prefekta Kongregacije za nauk vjere iz Rima, koji je posvetio crkvu 6. rujna 1981. godine. Među hrvatske blaženike stavili smo likove današnjih blaženika kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Odmah nakon posvete novine su pokrenule seriju napisa i otvorili "Slučaj Stražeman". Priveden sam istražnom sucu u Slavonskoj Požegi i osuđen na 2 mjeseca zatvora zbog "narušavanja javnog reda i mira". Kaznu sam odslužio u istražnom zatvoru u Požegi", rekao je msgr. u jednom intervjuu prije nekoliko godina.


Sprovod će započeti svetom misom zadušnicom u srijedu, 29. ožujka 2023. u 11.00 sati u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, a potom će tijelo poštovanog pokojnika biti položeno u grob na stražemanskom mjesnom groblju.

"Gospodin" kako su ga znali nazivati župljani, ostat će zapamćen po mnogim dobrim djelima, te je sasvim sigurno da je nakon njegove smrti ostao neizbrisiv trag. Počivao u miru.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI