Torta od kuhanih jaja i blitve: Talijanski recept za savršeno uskrsno jelo

Torta od kuhanih jaja i blitve: Talijanski recept za savršeno uskrsno jelo

FOTO: Shutterstock

6.4.2023. | 09:00 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2482

Torta Pasqualina je talijanska slana torta od blitve, ricotte i kuhanih jaja. Vjeruje se da su prvu Pasqualinu napravili u Liguriji na sjeveru Italije u 14. stoljeću kada se kuhalo od vrlo skromnih namirnica.

S obzirom da običan puk u ono doba nije imao pristup velikim količinama mesa, niti pšenice – smislili su zasitnu alternativu od dostupnih sastojaka. Tortu Pasqualinu karakterizira, naime,tanko tijesto koje je obilno ispunjeno povrćem i drugim sezonskim namirnicama.

Ova slana torta danas je iznimno popularna u Argentini i Urugvaju, a zbog svojih sastojaka često se jede za uskrsne blagdane. Vrlo lako možete je i vi pripremiti svojim ukućanima.

Sastojci za slanu tortu od kuhanih jaja i blitve:

Sastojci za tijesto:

500 g brašna

200 ml vode

1 jaje

1 žlica maslinova ulja

prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

600 g blanširane blitve

500 g ricotta sira

150 g parmezana

30 g maslaca

6 jaja

2 manja luka

2 češnja češnjaka

prstohvat muškatnog oraščića

sol i papar po želji

Priprema slane torte od kuhanih jaja i blitve: Pripremite tijesto: Pomiješajte brašno, ulje, jaje, prstohvat soli i 200 ml vode. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto krpom i pustite da odmara dva sata. Razvucite tijesto i prerežite ga na dva nejednaka dijela – neka jedno bude nešto veće od drugog dijela. Zagrijte maslac u tavi na umjerenoj temperaturi i na njemu lagano prepirjajte nasjeckani luk.

Pirjajte oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte i nasjeckani češnjak i kratko sve zajedno propirjajte. Stavite sa strane da se ohladi. U vrućoj vodi nakratko blanširajte blitvu. Kada se ohladi, iscijedite višak vode i narežite blitvu na manje komade. Skuhajte četiri tvrdo kuhana jaja na uobičajeni način.

U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu blanširanu blitvu, pirjani luk i češnjak, ricottu, parmezan, jedno sirovo jaje, sol, papar i malo muškatnog oraščića. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Kalup za torte promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje. Veći komad tijesta razvucite u krug i stavite na dno kalupa tako da dio tijesta prelazi preko ruba.

Pripremljeni nadjev stavite na tijesto i uronite četiri oguljena kuhana jaja u smjesu. Drugim manjim dijelom tijesta prekrijte nadjev i spojite rubove tijesta. Površinu torte premažite s preostalim svježim jajetom. Stavite peći slanu tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 45 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Pustite da se ohladi barem pola sata prije nego što je zarežete i poslužite. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI