NASLOVNACRNA
Teške krađe provaljivanjem su najčešća kaznena djela zabilježena tijekom ove godine na području Požeštine

FOTO: 034 portal

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

Teške krađe provaljivanjem su najčešća kaznena djela zabilježena tijekom ove godine na području Požeštine

18.1.2019. 10:32 | PU požeško slavonska PREGLEDA: 1039

Teške krađe provaljivanjem u obiteljske kuće, stanove i druge objekte kao i krađe iz njih, najčešća su imovinska kaznena djela zabilježena tijekom 2019. godine, na području PU požeško-slavonske.

Žrtva ovih djela može biti svaki građanin, bio on vlasnik, stanar ili gost. Uz aktivnosti počinitelja vezanih za pripremu i izvršenje ovih kaznenih djela, postoje i mnogobrojni čimbenici koji pogoduju njihovu počinjenju. Neki od čimbenika, su u izravnoj vezi s postupcima žrtava koji proizlaze iz nemarnosti, nepažnje, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema svojoj ili tuđoj imovini. Također se nerijetko događa da je mogućnost počinjenja kaznenog djela olakšana potpunim izostankom ili nekvalitetnim rješenjima primijene mjera fizičke i tehničke zaštite, kao i nekih drugih propusta potencijalnih žrtava.

Vrata, prozori, svjetlosna okna, krovni prozori – uobičajena su mjesta za ulazak provalnika. Potrebno je samo nekoliko sekundi, minimalna snaga, eventualno odvijač ili drugi pogodan alat i većina takvih prividnih prepreka će biti savladana. Oko 80 % vještih provalnika ulaze u kuću kroz prozore i vrata na terasama. Neosigurani prozori u nagibnom položaju predstavljaju pozivnicu provalnicima, a obične rebrenice (rolete, žaluzine i sl.), također nisu nikakav problem. Kada se prilikom pokušaja provale čini da neće uspjeti, provalnici obično posežu za posljednjom opcijom, a to je razbijanje stakala na vratima ili prozorima te nesmetano otvaranje brave s unutarnje strane.


Na temelju dosadašnjih iskustava te u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite:

 

-Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu.

-Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

-U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

-Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

-Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem.

-Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

-Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl., lopovi znaju da ondje treba tražiti.

-Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama ( facebook, twitter i sl.). Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

-Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

-Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

-Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

-Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

-Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

-Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.

-Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i propagandnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove.

-Kada odlazite na duže vrijeme ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren „slobodan“.

-Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.

-Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

-Kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama, budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.

-Ne otvarajte vrata i sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (električari, serviseri, instalateri interneta i slično).

-Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

-Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah prijavite policiji na broj 192.

 

Nadamo se da će ove mjere pridonijeti većoj sigurnosti Vašeg doma.
Tagovi: krađa, provalal, obiteljske kuće, kazneno djelo, policija