>
Pozega
1 lip.
26°C
2 lip.
28°C
3 lip.
29°C
4 lip.
28°C
5 lip.
30°C
6 lip.
30°C
7 lip.
30°C
>
Pozega
1 lip.
26°C
2 lip.
28°C
3 lip.
29°C
4 lip.
28°C
5 lip.
30°C
6 lip.
30°C
7 lip.
30°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Tajni dodatak: Originalni recept za najsočnije čupavce koje ćete ikada probati

19.3.2022. | 09:36

zadovoljna.dnevnik.hr
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr

Pregleda: 4829

FOTO: Shutterstock

19.3.2022. | 09:36 | zadovoljna.dnevnik.hr
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr
Pregleda: 4829

Čupavci su postali neizostavan kolač na našim blagdanskim stolovima, ali i jedan od onih deserata s kojima se rado zasladimo u svako doba godine. Neki ih već doživljavaju i kao tradicionalni hrvatski kolač, ali mnogi ne znaju da smo čupavce zapravo posudili od Australaca i malo ih izmijenili.

Naime, oni potječu od australskih lamingtonsa. U originalnom australskom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos. Upravo su zbog pekmeza lamingtonsi puno sočniji od čupavaca. U nastavku vam donosimo recept za originalnu verziju koju jednostavno morate isprobati ako volite i naše domaće čupavce.

Sastojci za biskvit:


6 jaja sobne temperature


375 g brašna

250 g šećera

1.5 dcl mlijeka sobne temperature

1.5 dcl ulja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Sastojci za glazuru:

4 dcl mlijeka

30 dag tamne čokolade

10 dag maslaca

2 žlice ruma

Dodatni sastojci:

15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa

Priprema čupavaca:

1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.

2. Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

3. Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao što radite kod klasičnih čupavaca.

4. Sada pripremite glazuru. Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos.

(Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,84%
2. Ne, neću izaći - 33,24%
3. Ne znam - 32,92%
Ukupno glasova: 36258
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI