Tajni dodatak: Originalni recept za najsočnije čupavce koje ćete ikada probati

19.3.2022. | 09:36

zadovoljna.dnevnik.hr
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr

Pregleda: 3973

FOTO: Shutterstock

19.3.2022. | 09:36 | zadovoljna.dnevnik.hr
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr
Pregleda: 3973

Čupavci su postali neizostavan kolač na našim blagdanskim stolovima, ali i jedan od onih deserata s kojima se rado zasladimo u svako doba godine. Neki ih već doživljavaju i kao tradicionalni hrvatski kolač, ali mnogi ne znaju da smo čupavce zapravo posudili od Australaca i malo ih izmijenili.

Naime, oni potječu od australskih lamingtonsa. U originalnom australskom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos. Upravo su zbog pekmeza lamingtonsi puno sočniji od čupavaca. U nastavku vam donosimo recept za originalnu verziju koju jednostavno morate isprobati ako volite i naše domaće čupavce.

Sastojci za biskvit:


6 jaja sobne temperature


375 g brašna

250 g šećera

1.5 dcl mlijeka sobne temperature

1.5 dcl ulja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Sastojci za glazuru:

4 dcl mlijeka

30 dag tamne čokolade

10 dag maslaca

2 žlice ruma

Dodatni sastojci:

15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa

Priprema čupavaca:

1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.

2. Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

3. Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao što radite kod klasičnih čupavaca.

4. Sada pripremite glazuru. Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos.

(Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI