Svilena pita: Recept za neodoljivi tart od čokolade i karamela

Svilena pita: Recept za neodoljivi tart od čokolade i karamela

FOTO: Getty Images

26.11.2022. | 09:16 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 2443

Sastojci za tart od čokolade i karamela:

Tijesto:

115 g maslaca70 g šećera u prahu25 g kakaa1 žumanjak3/4 žličice ekstrakta vanilije170 g brašna

Karamel:

400 g šećera120 ml vode85 g kukuruznog sirupa115 g maslaca170 g vrhnja za šlag bez šećera 2 žlice creme fraichea1 prstohvat soli

Glazura:

100 g tamne čokolade (70 to 85 % kakaa)170 g vrhnja za šlag bez šećera cvijet soli za posipavanje

Priprema tarta od čokolade i karamela:U zdjeli električnog miksera pomiješajte maslac na sobnoj temperaturi, šećer i kakao. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte žumanjak i vaniliju pa izmiksajte dok se ne sjedine.Prosijte brašno u smjesu za tijesto. Miksajte na maloj brzini dok se ne sjedini. Utisnite tijesto na dno i prema gore kalupa za tart od 25 cm. (Možete koristiti i nešto manji, ali će kora biti deblja i karameli će možda trebati više vremena da se stegne).

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite tart folijom i napunite suhim grahom, rižom ili utezima za pite da tijesto ne naraste. Pecite 15 minuta. Maknite foliju i utege pa pecite dok se tijesto ne osuši i stegne, još 10 do 15 minuta. Prebacite ga na rešetku da se ohladi.Pripremite karamel. U velikom loncu zakuhajte šećer, vodu i kukuruzni sirup. Povremeno miješajte ili okrećite lonac dok smjesa ne dobije srednje jantarnu boju, oko 12 minuta. Maknite s vatre. Karamela će se nastaviti kuhati i potamniti. Pažljivo, ali brzo pjenjačom umiješajte maslac, vrhnje, creme fraiche i sol dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte vrući karamel na tart i ostavite da se ohladi i stegne, najmanje 1 sat.Pripremite čokoladnu glazuru. Stavite sjeckanu čokoladu u posudu.

U malom loncu zakuhajte vrhnje. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte glazuru preko kolača pa stavite u hladnjak dok se tart ne stegne, najmanje jedan sat. Pospite s nekoliko granula cvijeta soli. Držite u hladnjaku do posluživanja.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI