>
Pozega
5 lip.
31°C
6 lip.
30°C
7 lip.
31°C
8 lip.
32°C
9 lip.
19°C
10 lip.
21°C
11 lip.
24°C
>
Pozega
5 lip.
31°C
6 lip.
30°C
7 lip.
31°C
8 lip.
32°C
9 lip.
19°C
10 lip.
21°C
11 lip.
24°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Švedska torta od badema: Recept za laganu slasticu idealnu za blagdane

Torta od badema
(FOTO: Shutterstock)

17.12.2023. | 09:20 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3172

Mandeltårta ili torta od badema popularna je švedska slastica. Riječ je odesertusavršenom za blagdane i druge svečane prilike, a koji se sastoji od laganog biskvita, fine kreme i badema.

Umjesto klasičnog biskvita, za ovu tortu potrebno je ispeći tanke kore od bjelanjaka, šećera i mljevenih badema. Torta se, pak, nadjeva kremom od kuhanih žumanjaka, šećera i maslaca, a ukrašava s listićima od badema.

Mandeltårtu možete pripremiti i kod kuće – potrebno vam je tek malo strpljenja i truda. Evo što točno trebate napraviti.


Sastojci za tortu od badema:


300 g bijelog šećera
200 g tostiranih mljevenih badema
200 ml vrhnja za šlag
150 g omekšanog maslaca
50 g badema u listićima za ukrašavanje
25 g brašna
8 jaja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice ekstrakta badema
½ čajne žličice kukuruznog škroba
biljno ulje za namašćivanje kalupa za torte

Priprema torte od badema:

U lončiću na štednjaku zagrijte na laganoj temperaturi vrhnje za šlag sa 75 g šećera. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije pomiješajte pjenjačom dok se sastojci na sljube.

Zagrijano vrhnje prelijte u smjesu sa žumanjcima. Dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite na štednjak i na laganoj temperaturi miješajte sastojke oko četiri minute dok se krema ne zgusne.

Prebacite smjesu u posudu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite da se smjesa ohladi do kraja na sobnoj temperaturi. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg u mikseru zajedno s preostalim šećerom. Dodajte sitno mljevene tostirane bademe, brašno i ekstrakt badema. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela.

Stavite smjesu u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara koje ste prethodno namastili s nešto ulja.

Stavite peći kore u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite kore do kraja.

Ohlađenu smjesu na bazi žumanjaka izmiksajte s omekšanim maslacem u glatku kremu. Dobivenu kremu premažite između dvije ohlađene i ispečene kore od bjelanjaka i badema, te preko vrha. Stavite tortu u hladnjak da se stisne.

Prije posluživanja pospite vrh torte s bademima u listićima. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
TORTA
BADEM
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,86%
2. Ne, neću izaći - 33,25%
3. Ne znam - 32,89%
Ukupno glasova: 39517
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI