Svečano proslavljen Dan Općine Kaptol - Pavičić: “Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja“

FOTO: PSŽ

30.6.2023. | 16:48 | S.I.
IZVOR: PSŽ
Pregleda: 2493

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju sv. Jurja u Kaptolu započelo je svečano obilježavanje Dana Općine i proslave blagdana Sv. Petra i Pavla, njihovih nebeskih zaštitnika, nakon čega je u Domu kaptolačkog DVD-a održana svečana sjednica kojoj su uz domaćine, predsjednika Općinskog vijeća Darija Lončarevića i načelnika Kaptola Milu Pavičića, te brojne uvažene goste iz gospodarskog, kulturnog, vjerskog i političkog života prisustvovali i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te njezin zamjenik Ferdinand Troha.

Ono što se u Kaptolu napravilo unazad 30 godina ostalo je trajno utkano u povijest ovoga

kraja. Ambulanta, vrtić, kanalizacijska mreža, plinoopskrba, nogostupi, samo su neki od najznačajnijih materijalnih stvari koje su obilježili proteklo razdoblje, a podjednako se pokušava raditi na svim sferama ljudskog življenja pa se tako ulaže i u sport, kulturu, brine o nemoćnima, te starijima i mladima.


Pozdravivši sve nazočne svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća, nakon čega je načelnik Pavičić emotivnim govorom prisutne podsjetio na sve učinjeno u proteklih 30 godina od ponovnog uspostavljanja Općine, kao i prethodnom razdoblju. „Nakon što je 1955. godine tadašnja vlast ukinula postojanje dotadašnje Općine Kaptol kao i nekih drugih općina te stvorila veliku Općinu Slavonska Požega zahvaljujući demokratskim promjenama, Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici hrvatskoj koji je 29. prosinca 1992. godine donio Hrvatski sabor, ponovno smo dobili status općine.“ – na samome početku svoga obraćanja rekao je načelnik Pavičić podsjetivši kako su kroz navedeni period prošli kroz razne probleme iz kojih su se radom, trudom i upornosti cijelog općinskog tima uspjeli ponovno izdići iznad svega.


„Danas kada se teško prisjetiti kakvo je tada bilo stanje možemo konstatirati da je postojanost Općine Kaptol svakako razumljivija i opravdanija kada utvrdimo da imamo svu novu i kvalitetnu NN mrežu s novom javnom rasvjetom koja je građena kroz proteklih tridesetak godina, a koju smo prošle godine zamijenili novom, suvremenom, energetski učinkovitijom i ekološki prihvatljivom javnom rasvjetom s ukupno 600-tinjak rasvjetnih tijela. Izgradili smo preko 20 km vodovodne mreže, preko 35 km sustava odvodnje s tri izgrađena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, preko 40 km plinske mreže.“ – rekao je načelnik naglasivši kako su asfaltirane gotovo sve kaptolačke ulice, istaknuvši još mnoštvo završenih projekata u korist svojih sumještana.

„Zahvaljujući Vladi RH i predsjedniku Andreju Plenkoviću dogodila se reforma koja je drastično promijenila naše proračune. Teško je uspoređivati razdoblje prije navedene reforme i sada kada nam se uz udvostručene prihode proračuna otvorila i velika mogućnost korištenja europskih sredstava. Za kraj ovog segmenta izlaganja, a kako bih još malo bolje prikazao razliku stanja financija od 1993. godine do danas, dovoljno je reći da nam je prošlogodišnji proračun realiziran sa 14.924.000,00 Kn.“ – istaknuo je načelnik Pavičić osvrnuvši se na razdoblje u prethodnoj 2022. godini u kojoj je jedno od najznačajnijih ulaganja bila provedba projekta izgradnje komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci, kao i ulaganja u brojne investicijske projekte poput završetka izgradnje sustava odvodnje u Vetovačkoj ulici, izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda u naselju Alilovci, modernizacije kaptolačkih ulica, uređenja prometnica, parkirališta i pješačkih staza, te vatrogasnog doma u Podgorju.

„Značajnu perspektivu razvoja naše Općine vidimo u razvoju kontinentalnog turizma na ovom području, jer uz činjenicu da se 30% teritorija naše Općine nalazi u granicama Parka prirode Papuk, uz činjenicu da smo vinorodno područje, da imamo i nekoliko obitelji koje su se okrenule izgradnji smještajnih kapaciteta, ostvaruje se vizija našega razvoja i polagano iskorištavanje potencijala kojeg imamo. Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja.“ – istaknuo je ponosno načelnik Općine Kaptol.

Čestitke načelniku i svim žiteljima Općine Kaptol uputile su saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja se prisutnima obratila u ime županijskih načelnika i gradonačelnika te županica Antonija Jozić koja je istaknula kako je načelnik Pavičić kroz svojih 26 godina na čelu Općine, zajedno sa svojim suradnicima dokazao da se sve može ostvariti uz volju i ljubav prema svome kraju i svojim mještanima.

„Čestitke cijelom timu i svim ljudima koji su radili i koji danas rade na tome da je Kaptol danas mjesto u koje je uvijek lijepo doći, mjesto u kojemu se osjeća zajedništvo, suradnja i sinergija, te mjesto u kojemu itekako velikim koracima možete koračati unaprijed.” – rekla je županica Jozić.

“Požeško-slavonsku županiju odlikuje još jedna lijepa vrlina što se čuje tek kada izađete iz okvira županije, a to je suradnja svih jedinica lokalne samouprave. Naša međusobna povezanost i umreženost, razgovori o svemu što u našoj županiji trebamo raditi.“ – istaknula je županica čestitavši svim Kaptolčankama i Kaptolčanima njihov Dan i blagdan njihovih nebeskih zaštitnika svetih Petra i Pavla.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama i ove godine podijeljena su javna priznanja, a nagrađeni laureati bili su: DVD Kaptol, DVD Alilovci, Češka Beseda Kaptol, Craft spirits d.o.o., Alen Havrda, Željko Pavliček, Severin Mandić, učenik Marko Tomanović i studentica Amanda Bobonja.

Izvor: PSŽ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI