Susreti stalne formacije svećenika Požeške biksupije

FOTO: požeška biskupija

14.11.2020. | 09:20 | Požeška biskupija
Pregleda: 2207

Jesenski regionalni, odnosno arhiđakonatski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije, sukladno biskupijskom pastoralnom načelu u vrijeme pandemije koronavirusa „ne dokidati, nego prilagoditi“, održani su od 9. do 13. studenog. U Daruvaru, 9. studenog sastali su se svećenici Zapadno-slavonskog arhiđakonata pod vodstvom Milana Vidakovića, arhiđakona i župnika Župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj; u Slatini, 10. studenog okupili su se svećenici iz Slavonsko-podravskog arhiđakonata pod vodstvom Vladimira Škrinjarića, arhiđakona i župnika u Podravskoj Moslavini; u Novoj Gradiški sastali su se 12. studenog svećenici iz Posavskog arhiđakonata, pod vodstvom Antuna Prpića, arhiđakona i župnika u Brodskom Stupniku a 13. studenog u Velikoj imali su svoj susret svećenici iz Katedralnog arhiđakonata, pod vodstvom Dražena Akmačića, arhiđakona i župnika u Vetovu, na kojem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević. Na programu je učestvovao ograničeni broj svećenika prema dogovoru dekana u svakom dekanatu, kako bi se izbjegla mogućnost da u slučaju pojave zaraze svi svećenici pojedinog arhiđakonata moraju u izolaciju.Ovogodišnji jesenski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije bili su posvećeni Enciklici pape Franje „Fratelli tutti“ – „Svi smo braća“ i Instrukciji „Pastoralno obraćenje“ Kongregacije za kler. Mladi svećenici iz pojedinog arhiđakonata pripravili su prikaz dvaju spomenutih crkvenih dokumenata: u Daruvaru Ivan Rončević i Tomislav Sanić; u Slatini Ivan Certić i fra Mario Kuzminski; u Novoj Gradiški Marko Dušak i Kristijan Perić; u Velikoj Tomislav Dokoza i Josip Prpić. Svi spomenuti predavači uručili su pisani tekst svoga izlaganja nazočnim svećenicima a dekani su ih proslijedili i onim svećenicima koji nisu sudjelovali na susretu. Pored toga, na isti način svim svećenicima predana je građa koju je pripravio Biskupski ordinarijat u Požegi a koja će im pomoći da prikaz što su ga primili od predavača nadopune teološko-pastoralnim promišljanjima. U navedenoj građi nalazi se tekst o Enciklici „Fratelli tutti“ jednoga od najbližih suradnika pape Franje, o. Antonija Spadara, a o Instrukciji „Pastoralno obraćenje“ tumačenje kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, s kojim je povezan i dodani tekst o pitanju priloga za misne nakane i druge sakramente prema Zakoniku kanonskoga prava. Svećenici su među ostalim razgovarali i o organiziranju božićnih ispovijedi te o božićnom blagoslovu domova u sadašnjim okolnostima. Program je u svim arhiđakonatima završio zajedničkom molitvom pred Presvetim u crkvi.

Na susretu svećenika Katedralnog arhiđakona u Velikoj biskup Antun je izrazio radost što može biti s njima. Istaknuo je da okupljanjima trajne formacije svećenici svjedoče ponajprije međusobnu duhovnu blizinu utemeljenu u sakramentu svetoga reda i zajedničkom poslanju, koju nikakva fizička distanca, pa ni ona koju traži oprez od zaraze koronavirusom ne može umanjiti. Podsjetio je na veliki napor na različitim svjetskim stranama i razinama da se odgovori na ugrozu koronavirusa i pronađe cjepivo koje će ga pobijediti. Kazao je kako papa Franjo u „Fratelli tutti“ podsjeća na mnogobrojne druge ugroze prisutne u čovječanstvu, koje nam priječe da bismo međusobno živjeli kao braća i sestre te socijalno prijateljstvo. Ustvrdio je kako nas Sveti Otac želi potaknuti da sličnim žarom kojim se čovječanstvo nastoji obraniti od opasnosti koronavirusa, upnemo sve snage u traganju za odgovorima na pitanje mira, pravednosti, gospodarskog napretka, rata i ekologije, te da na navedene planetarne probleme nitko od svećenika ne smije ostati ravnodušan. Biskup je još istaknuo da papa Franjo ne analizira negativno stanje u svijetu da bi ga osudio, nego da bi promaknuo evanđeoske odgovore u službi promjena koje čovječanstvo treba poduzeti da bi svi ljudi živjeli kao braća u socijalnom prijateljstvu. Kazao je da je to na tragu i naviještenog kratkog čitanja u današnjem Trećem času iz Poslanice Rimljanima, gdje Apostol uvjerava kako nikome ne valja uzvraćati zlo za zlo, nego ga dobrim pobijediti. Biskup je dodao kako je to božanska metoda očitovana u Isusu Kristu kad je sebe posve dao za nas te je ohrabrio svećenike neka je nastoje ostvarivati u međusobnim odnosima i u svom poslanju.

Potom je na temelju jednog intervjua kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, razjasnio određena pitanja, napose misnih intencija o kojima je riječ u Instrukciji „Pastoralno obraćenje“. Na svršetku je biskup zahvalio svećenicima što u sadašnjim izazovnim okolnostima nastoje vjerno ostvarivati svoje poslanje, istaknuvši da je svako vrijeme posebna prigoda da evanđeoskim svjetlom obasjamo ljudske životne situacije.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI