Susret biskupa Škvorčevića s roditeljimai piomcima Kolegija Požeške biskupije

5.9.2023. | 11:24

Požeška biskupija

Pregleda: 1154

FOTO: Požeška biskupija

5.9.2023. | 11:24 | Požeška biskupija
Pregleda: 1154

Pred sam početak nove školske godine, u nedjelju, 3. rujna 2023. požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi učenike koji borave u Kolegiju Požeške biskupije i njihove roditelje. Na susretu su bili nazočni i poglavari Kolegija: ravnatelj Tomislav Dokoza, prefekt Matej Filipović i duhovnik Marijan Pavelić.Uputivši im riječi dobrodošlice, biskup Antun je kazao roditeljima i kolegijašima kako Požeška biskupija svojim djelovanjem na području odgoja i obrazovanja nastavlja crkveno djelovanje u Požegi koje ima dugu tradiciju. Naime, nakon Osmanlija isusovci su 1699. u Požegi utemeljili požešku gimnaziju, otvorili škole u požeškoj okolici, a zagrebački biskup Franjo Thauszy utemeljio je sjemenište te potom zajedno s isusovcima i Akademiju, visoko školstvo prvenstveno za odgoj budućih svećenika. Nakon ukinuća isusovaca, početkom 19. stoljeću zagrebački biskup Aleksandar Alagović kupio je od države isusovačku zgradu te je u njoj 1835. godine otvorio Orfanotrofij, dom za nadarene učenike iz manje imućnih obitelji, koji su dokinule komunističke vlasti 1946. godine i nacionalizirale zgradu. Na tragu spomenute tradicije, istaknuo je biskup Antun, Požeška biskupija nastoji u novim okolnostima djelovati na odgojno obrazovnom području, otvorivši u Požegi najprije Katoličku gimnaziju, potom Kolegij – dom za srednjoškolske učenike, napose one koji razmišljaju o svećeničkom zvanju, potom i Katoličku osnovnu školu. Pored toga, Biskupija je otvorila Katoličku gimnaziju i Katoličku osnovnu školu u Virovitici te Katoličku osnovnu školu u Novskoj.

Osim navedene tradicije, biskup je kazao da postoje i daleko dublji razlozi navedenog crkvenog nastojanja. Naime, nitko se od nas nije sam odlučio roditi, u pozadini našeg postojanja je ponajprije onaj Drugi, Bog koji nas je pozvao u život. Iskustvo nam potvrđuje da se svi rađamo kao nedovršena bića, s velikim mogućnostima rasta, kojem snagu i domet opet ne dajemo mi, nego Bog. Zaključio je kako je zbog toga silno razložno Boga uključiti u naša odgojno obrazovna nastojanja, te dok mladi čovjek usvaja mnoga znanja, ne zaostane u svom cjelovitom duhovnom rastu. Istaknuo je kako Katolička gimnazija u Požegi pruža srednjoškolcima mogućnost da u svjetlu vjere upoznaju zakonitosti svijeta u kojem su se našli, a Kolegij odgojni okvir u kojem se mladi u svojoj slobodi mogu duhovnim putem izgrađivati i rasti kao cjelovite osobe.

Biskup je spomenuo kako čovjek nije samo biće znanja te da je važna suradnja roditelja i vodstva Kolegija kako bi omogućili njihovoj djeci da se vjerničkim putem uzdignu u onostrane dimenzije vlastitog postojanja. Ustvrdio je kako u Kolegiju mladi ljudi po njegovu odgojnom programu imaju mogućnost suočiti se s važnom činjenicom da u njima postoje Božji tragovi koji možda još nisu pročitani, a koji na nenametljiv način govore na što ih u njihovoj slobodi poziva Bog, možda i na duhovno zvanje. Kazao je kako je za čovjeka najbolji onaj odabir na koji ga poziva Bog i najtočniji životni koraci koje učini s njime. Podsjetivši kako je Majka Terezija voljela pozivati da učinimo nešto lijepo za Boga, biskup je istaknuo kako Požeška biskupija nastoji učiniti nešto lijepo za mladog čovjeka u Hrvatskoj i time nešto lijepo za Boga. Rekao je na kraju kako smatra da je za to dragocjeno djelo važan dosluh između vodstva Kolegija, samih kolegijaša i njihovih roditelja. Zahvalio im je za spremnosti na suradnju, te je kolegijašima i poglavarima zaželio blagoslovljen početak nove školske godine.

Potom je ravnatelj Dokoza zahvalio biskupu na podršci koju pruža pitomcima i poglavarima u Kolegiju. Predstavio je roditeljima godišnji plan i program Kolegija te odgojno-obrazovni projekt koji obuhvaća intelektualnu, fizičku i duhovnu izgradnju njihove djece.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI