Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine


(FOTO: Požeška biskupija)

23.9.2021. | 09:47 | Požeška biskupija
Pregleda: 956

U Nadbiskupskom domu u Đakovu, 22. rujna 2021. okupili su se biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine: nadbiskup metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić. Održali su radni sastanak povodom početka sinodalnog procesa sljedećeg mjeseca listopada u svim partkularnim Crkvama na temu Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje a u pripravi za Opću biskupsku sinodu u Rimu 2023. godine. Biskupi su razmotrili način na koji će biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine sudjelovati u sinodalnom hodu opće Crkve 2021.- 2023. Đakovačko-osječka nadbiskupija i Srijemska biskupija organizirat će sinodalna savjetovanja s različitim skupinama vjernika na temelju iskustva njihove biskupijske sinode i u svjetlu provedbe njezinih zaključaka.

Požeška biskupija, kako je izvijestio biskup Škvorčević, na Biskupijskom će danu iduće subote, 25. rujna o 24. obljetnici svoje uspostave predstaviti model po kojem će se ona uključiti u sinodalni proces, istaknuvši da će programi spomena 25. obljetnice njezina osnutka i uspostave biti usmjereni na oživljavanje i produbljenje sinodalne dimenzije ove mjesne Crkve.

Biskupi su zaključili da će prije početka mjeseca listopada o. g. imenovati biskupijskog sinodalnog povjerenika i članove povjerenstva te odrediti oblik župnih sinodalnih animatora, odnosno koordinatora i način na koji će oni djelovati kako bi se ostvarilo ono što je zatraženo od Tajništva opće biskupske sinode u Rimu u pripravi za Sinodu 2023. godine te kako bi svaka mjesna Crkva snažnije živjela svoju sinodalnost u duhu II. vatikanskog sabora. Među različitim aktualnim pastoralnim pitanjima biskupi su se osvrnuli i na zadaće koje mjesne Crkve Đakovačko-osječke crkvene pokrajine imaju s obzirom na trenutačno ekumensko stanje na njihovu području.VIŠE NA TEMU:
BISKUP
SUSRET
ĐAKOVO
SVEĆENICI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI