SUHOMESNATI PROIZVODI: ʺKod dimljenja kobasica i kulena temperatura ne bi smjela prelaziti 15°Cʺ

FOTO: 034portal

SUHOMESNATI PROIZVODI: ʺKod dimljenja kobasica i kulena temperatura ne bi smjela prelaziti 15°Cʺ

22.1.2023. 14:26 | agroklub.hr IZVOR: agroklub.hr PREGLEDA: 2427

"Ovo globalno zatopljenje utječe na sve proizvođače koji se bave klasičnom proizvodnjom, odnosno starinskim načinom bez komore, ovlaživača", kazao je proizvođač suhomesnatih proizvoda Zvonko Barić iz Narda ekipi Osječke televizije.

"Bojim se da će to u budućnosti izumrijeti jer ove temperature koje su se penjale i do 18°C su previsoke za suhomesnati proizvod koji je u fazi zrenja pogotovo ako netko nije dobro nasolio slanine, šunke i pečenice koje su sklone kvarenju", napomenuo je.

Najopasniji period je, kaže, dok je meso svježe i nenasoljeno, odnosno nije konzervirano. "Tada se mogu dogoditi nepoželjne bakterije i može doći do kvarenja", pojasnio je. On je ta problem riješio s komorom u kojoj održava propisane uvjete za zrenje mesa. Riječ je o temperaturi od 12 do 13°C i vlazi od 70 do 75 posto.


Temperatura dimljenja do 15°CProblem kod pušnica i dimljenja je, dodaje, da temperatura ne bi smjela prijeći 15°C jer crijevo kod kulena i kobasica nije konzervirano i zaštićeno. Kod njih dolazi do plijesni i kvarenja. "Kada su temperature po danu više treba dimiti samo po noći kada one padnu i do 10-ak stupnjeva", pojašnjava dodavši da ljudi moraju biti oprezni.

Bitna je i cirkulacija zraka, a on u komori ima ventilatore. Također, dodaje da i pušnica mora imati laganu ozraku. "Radio sam novu koja ima otvore dolje i na krovu. Taj zrak lagano hladi i polako diže dim", dodao je.

Napominje i da ljudi griješe kada stave kobasice u štagalj ili čardak pa se zasuši površina, odnosno gornji dio crijeva i onda se iznutra ne mogu odvijati fermentacija i zrenje. "Bude zasušen dio koji zapravo mora ispuštati višak vlage. Stoga nije dobra ni pretjerano strujanje zraka", upozorava.

Meso dimi bukovom piljevinomKako je otkrio on meso dimi samo sa suhom bukovom piljevinom. Nakon dimljenja napominje, masni dio kulena mora imati boji kao duhan. Iz njega će izaći 50 posto vlage, sada su teški oko dva kilograma, a kada budu u prodaji bit će oko kilogram.

Naime, u Nardu je jedini proizvođač sa sušionom i komorama. "Ne znam zbog čega se ljudi ne opredjeljuju da se bave time. To je nešto što je naše autohtono i domaće i ne može ga proizvesti nitko u svijetu kao što se to može kod nas u Slavoniji i Baranji", kazao je.

On je, dodaje, već u godinama i pomalo mu je dosta, ali ne vidi perspektivu kod mladih da bi nastavili ovu proizvodnju. Rado bi kaže, prenio iskustvo i znanje, ali zainteresiranih nema. "Dobar je to biznis od toga jedna obitelj može lijepo živjeti", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:



(IZVOR: www.agroklub.hr)






Tagovi: suhomesnati proizvodi, hrana, kobasice, dimljenje, meso, jelo, slavonija, vrijeme

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Dodijeljeni ugovori vrijedni preko 200 tisuća eura – županica Jozić: „Svi vi potpisnici ugovora činite jedan važan segment Požeško-slavonske županije“

.

Građani baš i nisu zadovoljni s novom LED rasvjetom u Požegi

.

PIJAN KʼO MAJKA U PODNE: Biciklist s 2,10 promila zaustavljen pijan na biciklu po 23. put u tri godine

.

Učenice i učenici Poljoprivredno-prehrambene škole u Hrvatskom saboru i kazalištu

.

Obavijest korisnicima vodnih usluga o postupanju po zaprimljenim obračunski uplatnicama (računima)

.

CIJENA ĆE IĆI JOŠ GORE: Imamo pšenice dvaput više nego što nam treba, a kruh - uvozimo

.

Od 1. siječnja porasle i plaće svećenika. Evo koliko sada iznosi plaća svećenika, a koliko plaća biskupa...

.

POŽEGA: 71-godišnjakinja dragovoljno predala automatsku pušku i dva spremnika

.

POŽEGA: 43-godišnjakinja putem Internet oglasnika dogovorila kupnju mobitela pa ostala bez novca

.

PSŽ: Tijekom posljednja 24 sata nema novozaraženih

.

Uskoro stiže zimsko usklađivanje mirovina. Evo kolike bi mogle biti povišice

.

Na novom terenu s umjetnom travom u subotu, u 15 sati pripremna utakmica : NK Požega - NK Slavija, a u nedjelju u 15 sati : NK Slavonija - NK Kutjevo

.

TRAŽILO SE MJESTO VIŠE: Brojni građani podržali rad dr.Damira Svibena na njegovoj promociji knjige ʺPleterničke pričeʺ

.

Struje neće biti...

.

HZZO PROVODI KONTROLE: Smijemo li na bolovanju otići u dućan, na kavu, otputovati?

.

SKUP SPORT: Cijene ribolovnih dozvola porasle, a o tome se pričalo i u Saboru

.

Palačinka u obliku kolača? Može! Recept za fin(sk)i desert koji najbolje paše kad vani zahladi

.

Danas oblačno uz moguć slab snijeg ili susnježicu

.

U Njemačkoj nestao Pletrničanin Tomislav Crnjac

.

Kaže li se pet centi ili pet centa? Iz Instituta za jezik i jezikoslovlje napokon su okončali dilemu

.

Osmi klub u karijeri lijevoga beka: Pleterničanin Tomislav Valentić potpisao za Jarun do ljeta

.

VJEČITO BLATO, VODA I MRAK U RATARNIČKOJ: ʺUskoro nećemo moći prići kućiʺ

.

I smrt je poskupjela? Cijena sprovoda u Župi sv. Petra i Pavla u Kaptolu skočila na 70 eura

.

Uživajte u zabavi i osvojite velike nagrade!

.

Dragovoljna predaja streljiva u Pakracu

.

Na današnji dan rođen je Julije Kempf

.

NEMA KRAJA ZIMI: Pred nama je novo zahlađenje i snijeg

.

Kako dom učiniti sigurnim za dijete?

.

U 10. kolu Malonogometne lige veterana Požega pobjede ostvarile ekipe Autodijelova Barišić, Alabame, Clarum Tim Mišela i Birtijce

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 12 slučajeva zaraze korona virusom

.

Krađe katalizatora: Na kojim modelima se najčešće otuđuju?!

.

Podižete gotovinu na drugim bankomatima? Ta usluga bi vas mogla skupo koštati...

.

U dvije godine povučeno čak 235 neispravnih proizvoda: Znate li što se dogodi ako pojedemo aflatoksine, pesticide…?

.

Hrvatska mijenja način naplate cestarine: Pogledajte kad starta novi sustav i što se još mijenja

.

EUROPA DALA ZELENO SVJETLO: Uskoro ćemo jesti pecivo i piti pivo od cvrčaka

.

POGLEDAJTE KOLIKO SE RAZLIKUJU CIJENE: Usporedba cijena u hrvatskim trgovinama s onima u Srbiji, BiH i Mađarskoj

.

Savršeno hrskava pita za brz ručak pun zdravog povrća

.

Danas oblačno uz povremenu kišu

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku