Što se mijenja u Zakonu o šumama?

26.5.2023. | 10:08

Agroklub.com
IZVOR: Agroklub.com

Pregleda: 1882

FOTO: istockphoto

26.5.2023. | 10:08 | Agroklub.com
IZVOR: Agroklub.com
Pregleda: 1882

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama pušten je u javno savjetovanje.

Između ostalog, u njemu stoji da se njime omogućava izdvajanje šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskog područja RH u svrhu održavanja i izgradnje infrastrukturnih zahvata odnosno rješavanje imovinskopravnih odnosa za iste u slučajevima kada je to propisano posebnim propisom.

Rješavanje problematike izdvajanja šume i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskog područja Republike Hrvatske odnosno rješavanje imovinskopravnih odnosa za iste omogućava provođenje postupka pri jednome tijelu što predstavlja učinkovitije provođenje samog postupka.


Zahtjev za doznaku stabala mali šumoposjednik podnosi Ministarstvu, a srednji šumoposjednik licenciranom izvoditelju šumarskih radova. Na ovaj način se skraćuje postupak doznake i izbjegava suvišno administriranje, stoji u nacrtu.


Također, navedeno je da zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojima gospodari javni šumoposjednik, a koja nisu privedena namjeni, do privođenja namjeni, mogu se davati u zakup u svrhu pašarenja te osnivanja i uzgajanja kultura kratkih ophodnji.

Najveća površina šumskog zemljišta, koju javni šumoposjednik može dati jednoj osobi u zakup u svrhu pašarenja je 3,3 ha po uvjetnom grlu pri čemu se u obzir uzimaju ukupne površine zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu kao zemljišta pogodna za pašarenje, uz uvjet minimalne proizvodnje.

Savjetovanje je otvoreno do 23.6.2023, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

(Izvor: Agroklub.com)


VIŠE NA TEMU:
PROMJENE
ZAKON
ŠUME

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI