Štiti li županica Antonija Jozić kriminal u Županijskoj upravi za ceste?

FOTO: 034 portal

17.3.2022. | 08:24 | Ante Mandarić
Pregleda: 8646

Dolaskom već prekaljene političarke i dotadašnje dugogodišnje gradonačelnice Grada Pleternice, nakon održanih Lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, Antonije Jozić na čelo Požeško-slavonske županije, uistinu očekivalo se mnogo.

Proračunski repovi, priličan broj zaposlenika, manjak projekata, nepravomoćne presude u ustanovama u kojima je Požeško-slavonska županija osnivač, po dolasku, istina Bog, zatekle su novopečenu županicu Jozić na njezinom novom radnom mjestu u Požegi na adresi Županijska 7.

Ne ulažući silan umni napor, moguće je uvidjeti kako prođe gotovo i godina dana od samih izbora, a problem Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije i dalje stoji onakvim kakvim je zatečen nakon primopredaje vlasti između bivšeg župana Alojza Tomaševića i Antonije Jozić.


Naime, na čelu Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije dugi niz godina nalazi se Mijo Jozak, a koji je, ni manje ni više nego li šogor Marijana Aladrovića te je na to mjesto imenovan za vrijeme njegovog predsjedovanja Županijskom skupštinom.

Postadoše ŽUC skupa s Mijom Jozakom na čelu, nadaleko poznat po svojim rabotama, a o kojima se raspisaše i nacionalni mediji prilikom čega su i prema nalogu najviših pravosudnih organa čak i prisluškivani telefonski razgovori, a u kojima imamo što i čuti.

Nekoliko osoba iz ŽUC-a nepravomoćno osuđeno za namještanje poslova s Presoflex gradnjom d.o.o.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Požeško-slavonske županije, Mijo Jozak, zajedno s dvije suradnice iz ŽUC-a nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Osim troje zaposlenika ŽUC-a, isti sud kaznio je i privatnog poduzetnika kojem su pogodovali, točnije Inu Galića, direktora Presoflex gradnje d.o.o. iz Požege.

Inače, radi se o sinu sive eminencije Požeško-slavonske županije Josipa Galića poznatijeg pod nadimkom Joža, a koji već imaju nekoliko vrlo suspektnih poslovnih odnosa sami između sebe, ali i nekih projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Zanimljivo, svi su dobili uvjetne kazne, iako za tu vrstu zlouporaba propisuje se od 1 do 12 godina zatvora. Na nepravomoćnu presudu, svi imaju pravo žalbe što su prema našim saznanjima i učinili, a o tome kome je sporni predmet pripao pisat ćemo drugom zgodom.

Jozak: 'Nisam kriv'

Jozak i njegove suradnice negirali su krivnju i tijekom suđenja objašnjavali da su zapravo od ranije znali kako tvrtka koja je dostavila najbolju ponudu ima samo jednu kosilicu. Za posao iz natječaja prema njihovoj procjeni, tvrdili su, bile su potrebne tri. Uvjeravali su kako nisu mogli poništiti natječaj jer bi to odgodilo radove s kojima su morali požuriti. Naime, nisu željeli dovesti u pitanje sigurnost prometa na tim lokalnim cestama. Naglašavali su kako se radilo o bagatelnoj nabavi te je stoga sve bilo u skladu sa zakonom.

Tajne snimke

Jozaka su, međutim, demantirali vlastiti tajno snimljeni razgovori. Dok je još trajao natječaj Županijski sud u Splitu izdao je nalog da ga se prisluškuje i prati.

Na sam dan otvaranja ponuda nešto prije 15 sati Jozak je snimljen kako razgovara s jednim od svojih suradnika. Javlja mu da “košnja nije u redu”. Sugovornik mu odgovara da “ovaj nije htio spustiti cijenu”.

Idući dan Jozak zove Maria Botičkog, šefa firme Cestar i govori mu da će “dobiti linije ako odustane od košnje”. Botički na to i pristaje.


Detalji dogovora

Za pola sata čelni čovjek ŽUC-a čuo se i s Inom Galićem. “Sranje je. Cestar će dobiti linije, ali mi je Botički obećao da će odustati od košnje. Išli su s 15 lipa i njihova ponuda je sto tisuća kuna jeftinija”, objašnjava Jozak Galiću dodajući da je Botički pristao odustati od košnje ako dobije linije.

Iz tajno snimljenih razgovora nije razvidno o kakvim se linijama radi, ali očito je da je riječ o signalizaciji na cestama, čime se Cestar inače bavio.

No, iz ovih razgovora, po zaključku suda, jest izvjesno da se radi o dogovorima za podjelu poslova neovisno o rezultatima natječaja. Jozak je, naime, snimljen i kako Galiću obećava da će dobiti “presvlačenje 800 metara” što iznosi “milijun kuna”.

Nešto kasnije Botički opet razgovara s Jozakom. “Nisam najbolje razumio”, tvrdi i zatim sluša kako mu šef ŽUC-a objašnjava da će njegova firma dobiti linije dok Presoflexu ostavlja košnju. Najavljuje Botičkom i mogućnost da dobije još jedan natječaj koji nije raspisan. Istražitelji su sve to snimili.

“Napiši nešto”

U iduća dva dana Jozak opet zivka Botičkog, te ga pita “što će oni s tim”. Ovaj mu u jednom trenutku odgovara da mu “na poslu ne daju da povuče ponudu”.

“Napiši ti nešto i odbaci nam ponudu”, kaže Botički.

“Znam da nemate tri stroja”, uzvraća Jozak.

“Ti to napiši i dobro, neće se nitko žaliti… tako smo riješili i prošle godine…”, dodaje Botički.

“Ok, a linije ti ostaju”, zaključuje dogovor Jozak.

Županijskom sudu u Slavonskom Brodu sve to je bilo dostatno da zaključi kako je Jozak sa svojim suradnicama i Galićem izigrao javnu nabavu. Pri tome je utvrđeno da je ŽUC oštećen iako odštetni zahtjev nije podnijet. Osim kazni četvorki je zato određeno i da tu štetu solidarno nadoknade – svatko mora platiti po 25.110,47 kuna.

Oštećenje mosta u Biškupcima

Početkom lipnja prošle godine, uslijed jakog nevremena i poplava došlo je do oštećenja mosta u mjestu Biškupci kraj Velike te je za sav promet zatvorena županijska cesta ŽC-4101. Brojne pritužbe mještana upućene nadležnim službama i institucijama nisu urodile plodom, sve dok se most jednostavno uslijed bujice nije pomaknuo. Kao najvjerojatniji razlog, mještani navode, je neodržavanje samog mosta, ali i korita potoka Stražemanka.

Višemjesečni ping-pong oko nadležnosti mosta

Nakon što je poplava oštetila most 6. lipnja 2021. u Biškupcima, za mještane su tek počeli problemi. Naime, kako pojedini lokalni mediji pišu, oko nadležnosti mosta nekoliko mjeseci se vodio svojevrstan ping-pong, a gdje su Općina Velika i ŽUC prebacivali odgovornost jedni na druge.

Kako su Biškupci od početka lipnja ove godine podijeljeni na dva dijela, obilazak se odvija kroz susjedne Doljance preko ceste koja nije prikladna za toliku i takvu količinu prometa.

ŽUC naručitelj radova u Biškupcima

Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije, nakon što su s Općinom Velika utvrdili u čiju nadležnost pripada oštećeni most, naručili su radove na uklanjanju postojećeg propusta i izgradnji novog mosta preko potoka Stražemanka u Biškupcima.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 1.567.547,65 kuna s PDV-om. Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave za izvođača radova je odabrana tvrtka Osijek-Kotekst d.d., Šamačka 11, 31 000 Osijek, a je li se još tko javio na spomenuti postupak javne nabave, nije nam poznato. Rok završetka ugovorenih radova je 60 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja u posao, sukladno odredbama sklopljenog ugovora između investitora i izvođača radova.

Izvođač radova Osijek-Koteks d.d., bager na gradilištu u prepoznatljivim bojama Presoflex gradnje d.o.o

Kako smo već i napisali, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, za izvođača radova izabrana je tvrtka Osijek-Koteks d.d. Nakon što su radovi obnove na spornom mostu u Biškupcima započeli, uvidjeli smo kako se na gradilištu nalazi bager prepoznatljivih boja Presoflex gradnje d.o.o. iz Požege.

Nakon toga, kontaktirali smo Upravu Osijek-Koteksa d.d. koji su nam potvrdili da su izabrani kao glavni izvođač radova na predmetnom gradilištu. Također, potvrđeno nam je kako je dio radova podugovoren s firmom Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, sukladno ugovornim odredbama i Zakonu o javnoj nabavi te da je Presoflex gradnja d.o.o. jedini podizvođač radova na predmetnom gradilištu.

Unatoč nepravomoćnoj presudi Presoflex gradnja d.o.o. i dalje posredno izvodi radove za ŽUC

Kako je nedvojbeno da je naručitelj radova sanacije mosta u Biškupcima ŽUC, a podizvođač radova Presoflex gradnja d.o.o., postavlja se pitanje je li baš sve u skladu sa Zakonom, a ako i je, radi li se o moralnoj poslovnoj odluci ŽUC-a, ali i Presoflex gradnje d.o.o.?

Jesu li se pojedinci toliko osilili da ih jednostavno ni za što nije briga jer svugdje imaju svoje ljude i konekcije u svim porama društva, počevši od policije, sudstva, dijela medija pa nadalje?

Unatoč nepravomoćnoj presudi za namještanje poslova, aktere ove priče to očito niti malo ne zabrinjava.

Mijo Jozak i dalje ravnatelj

Kako smo već pisali, Mijo Jozak ima obiteljsku povezanost s bivšim požeško-slavonskim županom Marijanom Aladrovićem. Njih dvojica su šogori, a Aladrović je otac aktualnog ministra Josipa Aladrovića. Jedni bi rekli kako ta referenca i veza „nije ključna“, dok bi drugi posprdno rekli da dolazi iz „prave župe“.

No, na stranu tko je s kime u rodbinskoj ili zavičajnoj vezi, postavlja se pitanje je li osoba koja posjeduje samo srednju školu kompetentna za obavljanje takve vrste posla? Očigledno je. Ipak, poražavajuće je da ni nakon nepravomoćne presude za namještanje poslova osoba poput Mije Jozaka i dalje ostaje ravnatelj Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije koja je financirana javnim novcem i kao takva nije nečija privatna prčija.

S obzirom na to da je Županija osnivač ŽUC-a, nejasno je zbog čega aktualna županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić još uvijek na mjestu ravnatelja drži Miju Jozaka? Jedan od mogućih razloga je taj da je Mijo Jozak šogor Marijana Aladrovića te da bi ta odluka bila ravna samoubojstvu. Drugi i vjerojatno realniji razlog je taj da Mijo Jozak još uvijek nema pravomoćnu presudu u slučaju namještanja javnih radova, a za koje postoje i tajno snimljeni telefonski razgovori pa nije jasno što osobe iz pravosuđa u konkretnom slučaju čekaju?

HDZ-ovo pravosuđe itekako postoji

Često postavljana teza od strane HDZ-ovaca kako HDZ-ovo pravosuđe ne postoji je nažalost netočna. Kao redakcija iz prve ruke svjedočimo situaciji u kojoj je nekadašnji gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović (naravno HDZ) svojedobno premlatio novinara 034 portala Mladena Mirkovića, a za što je prije gotovo pet godina izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda bez da je ista do danas postala pravomoćna.

Uvjereni smo kako je za takvu situaciju dovoljno imati prijatelja u Zagrebu koji jednim pozivom prema nadležnom ministru pravosuđa rješava da se predmet zagubi negdje u ladici između hrpe papira, a sve kako bi slučaj otišao u zastaru. Vrlo lako je moguće da se o identičnoj ili gotovo identičnoj situaciji radi i u slučaju ŽUC - Presoflex, no za sada nemamo nekih novijih saznanja.

HDZ, DORH, Presoflex …

Nije teško za pretpostaviti tko štiti pojedine političare, kontroverzne poduzetnike, ravnatelje javnih ustanova i slično i na koji način da godinama mogu imati samo nepravomoćne presude, a koje će najvjerojatnije u bliskoj budućnosti otići u zastaru. Tako samo u požeškom DORH-u imamo osobe rodbinski povezane s lokalnom HDZ-ovom vrhuškom kao i situaciju u kojoj supruga jednog od čelnih ljudi Presoflex gradnje također radi u spomenutoj instituciji koja se treba boriti protiv klijentelizma, mita, korupcije i tako dalje…

Oporba smatra da je Mijo Jozak davno trebao biti smijenjen

Na jučer održanoj sjednici Požeško-slavonske županije dio oporbe rekao je kako je Hrvatska visoko percipirana na ljestvici korupcije u Europskoj uniji, a da je Požega visoko u Hrvatskoj na toj ljestvici. Tako su se osvrnuli na snimke te namještanje natječaja u ŽUC-u smatrajući kako je već tada Mijo Jozak trebao biti promptno smijenjen s mjesta ravnatelja ŽUC-a, a ne da već gotovo godinu dana od nepravomoćne presude tu funkciju i dalje obavlja Mijo Jozak.

Na postavljeni upit, županica Antonija Jozić odgovorila kako se još uvijek radi o nepravomoćnoj presudi, ali da je percepcija loša i da je to istina. Također navodi kako ravnatelj ŽUC-a ima mandat do konca sljedeće godine, odnosno 2023. godine, ali je ipak konstatirala da on do kraja mandata neće ostati ravnatelj.

Štiti li županica Antonija Jozić kriminal u Županijskoj upravi za ceste?

Nakon što smo pobliže dočarali određene odnose na društveno-političkoj sceni postavlja se jasno i logično pitanje štiti li županica Antonija Jozić svjesno kriminal u Županijskoj upravi za ceste kad je i pticama na grani jasno o razmjerima kontaminiranosti te ustanove kriminalom, a za što postoje i snimke prisluškivanih razgovora.

Zašto Antonija Jozić koja želi steći dojam odlučne i nepokolebljive prvo žene, a onda i političarke ne želi stati na kraj kriminalu u Županijskoj upravi za ceste Požeško-slavonske županije kada s druge strane svjedočimo ne malim rošadama unutar same Županije.

Da je bilo političke volje za smjenu Mije Jozaka, Antonija Jozić za to imala je više nego li dovoljno vremena. Ipak, u maniri pravih političara svoje nereagiranje pravda time što je potrebno izmijeniti Statut i Poslovnik Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije gdje će stajati kako ravnatelj može biti visokoobrazovana osoba, kao da je to posao od nekoliko mjeseci, a ne svega nekoliko sati efektivnog rada.

Svoje mišljenje o tome imamo, ali ćemo ga zadržati za sebe, možda se i razuvjerimo. Vrijeme će pokazati hoće li Antonija Jozić smijeniti Miju Jozaka koji već i sada ima uvjete za mirovinu ili će pak u Požeško-slavonskoj županiji sve i dalje funkcionirati baš kao nekada.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI