Šljive dvostruko skuplje nego lani. Uskoro kreće i berba jabuka. Hoćemo li se opet okrenuti uvozu?

Šljiva
(FOTO: Britannica)

17.8.2023. | 11:35 | RTL
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 1675

Jedni traže šljivu za ljetno osvježenje, a drugi za džem. No, svi ljubitelji šljiva danas imaju jednu zajedničku stvar - šok zbog cijena po kojima se to voće prodaje.

"Svuda je tako. 1,5 eur, 2 eura po kilogramu da. A sve je skupo, pogotovo za nas umirovljenike", govori Zdenka Faber iz Zagreba.

"Ma sve je otišlo gore, nemam više kaj za reći. Nema smisla pričati sad, dva eura, jedan i pol, svejedno", kaže Mirko Šram iz Zagreba. No, prodavačima ove, pa i veće cijene nisu ništa alarmantno jer potražnja je veća od ponude.


"Nema šljiva. Jako malo, a cijena je maltene nikakva. Euro i pol kila, dva i pol eura šljiva pa to je bagatela", govori trgovac Žac.


No, građanima baš i nije, pogotovo onima koji se sjećaju kako su je lani kupovali po 70 centi. Provjerili smo kakva je situacija u voćnjacima. Vlasnik šljiva trebao je imati urod od 60 tona, a dobit će samo 20. Za to su krivi loši vremenski uvjeti zbog kojih nije bilo ni dobrog oprašivanja. Ovdje se kupci ne žale na cijene. "Prošlu i ranije godine kad je cijena bila 5,6, 7 kuna 90 posto kupaca je pitalo može li jeftinije, a sada kad je 2 eura nitko ne pita zašto je skupo i može li jeftinije", kaže vlasnik OPG-a Nenad Horvat.

izvor: danas.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI