Sličan slučaj s Dekanićevim dogodio se u Pleternici, samo ovaj naš je ’uspješno’ zataškan?

FOTO: YT Screenshot

15.3.2023. | 15:40 | Ante Mandarić
Pregleda: 13192

Čitatelji ocijenili:

5

Nakon današnje udarne vijesti u kojoj je HDZ-ov župan Vukovarsko-srijemske županije, Davor Dekanić, uhićen zajedno skupa s troje policajaca i dvoje civila, a zbog vrlo vjerojatnog izazivanja prometne nesreće u alkoholiziranom stanju nakon čega je pokušao krivicu svaliti na svog rođaka, podsjetila nas je na situaciju iz 2006. godine, a kada je Franjo Lucić izazvao prometnu nesreću, bez da je alkotestiran ili da mu je vađena krv, naravno bez ikakvih posljedica.

Prije gotovo godinu dana vukovarsko-srijemski župan Davor Dekanić sudjelovao je u prometnoj nesreći prilikom čega je slupana službena Škoda Superb. Davoru Dekaniću izmjereno je 1,44 promil alkohola u krvi, a upravo je HDZ-ov župan Dekanić krivicu pokušao svaliti na svog rođaka koji je danas navodno također uhićen, tvrdeći da je on upravljao službenim vozilom.

Policija je jutros pretresla kuću HDZ-ovog župana, a uputili su se i u zgradu Vukovarsko-srijemske županije, gdje su pretresli ured kojim se služi Davor Dekanić. Osim Dekanića, uhićeno je troje policijskih službenika, navodno je riječ o dvoje službenika koji su postupali na prometnoj nesreći te šefu smjene, a koji su cijeli slučaj pokušali zataškati. Također, navodno je uhićena i vlasnica kuće u koju se, sada već izgledno zabio HDZ-ov župan Dekanić, te kako smo već prethodno rekli, Dekanićev rođak.


U Pleternici se dogodila slična situacija


Slična je to situacija u kojoj se našao nekadašnji gradonačelnik Pleternice, zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a Franjo Lucić. Podsjetimo, u rujnu 2006 godine Franjo Lucić bio je sudionik prometne nesreće u kojoj je teško stradala jedna osoba. Općinski sud u Požegi 2009. odbio je optužbu da je krivac za nesreću u kojoj je tada 22-godišnja Mirela Gušterić zadobila frakturu lubanje, puknuće desnog bubnjića, potres mozga, višestruki otvoreni prijelom lijeve podlaktice i prijelom radijusa desne ruke. Govorilo se tada da je u policijskom očevidu izravnog sudara, koji se dogodio kada je Lucić svojim BMW-om X5 pretjecao traktor i izravno se sudario s golfom kojim je upravljala Mirela Gušterić, bilo mnogo namjernih propusta. Jedan od tih je i činjenica da Lucića, kao sudionika nesreće u kojoj je bilo teških tjelesnih ozljeda, policija nije odvela u bolnicu kako bi mu se uzeo uzorak krvi i mokraće i testirao na alkohol. To je policija po zakonu bila dužna učiniti, a propust je kasnije utvrdio i unutarnji nadzor MUP-a. Zbog čega to nije učinjeno, ni danas nije poznato.

- Ne mogu tvrditi da je Lucić bio pijan, no nesreća se dogodila kada se vraćao s proslave svog rođendana u restoranu Oaza u Pleternici. Ta činjenica, kao i da mu nije uzeta krv i mokraća radi testiranja prisutnosti alkohola, bacaju sumnju na cijeli slučaj - rekao je svojedobno za Jutarnji list Tomo Gušterić, Mirelin otac. Dodao je kako je Lucić alkotestu podvrgnut tek sljedećeg jutra, nakon cjelonoćne infuzije i to alkometrom, koji tada nije pokazivao prisutnost alkohola. No, indikativno je, kaže, da Luciću, iako se nalazio u bolnici, nije testirana krv i urin. Takav propust međutim, nije učinjen kad je u pitanju njegova kćer. Mirelin otac vrlo se brzo nakon sudara zatekao na licu mjesta. Kaže kako mu je policija priječila da se približi mjestu udesa, no vidio je Lucića dok bjesomučno telefonira. Ubrzo, ondje su se našli nekadašnji načelnik pleterničke policije Branko Štefančić, te kasniji požeški župan, Marijan Aladrović.

Upravo ovakve situacije bacaju sumnju na to da je dio požeško-slavonske policije u službi privatno-političkih obračuna ili štićenja određenih osoba.

Na čelu policije HDZ-ovac, na čelu bolnice HDZ-ovac

Na čelu Policijske uprave Požeško-slavonske županije tada se nalazio Nikola Janković, a koji je danas uvaženi član HDZ-a i potpredsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije. S druge strane, radom Opće županijske bolnice upravljao je, dakle onih koji su mogli izvaditi uzorak krvi, a nisu, današnji gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić. Godinama koje su slijedile nakon Lucićeve prometne nesreće Janković i Glavić ostali su na načelničkom i ravnateljskom mjestu, moguće uz tadašnju svesrdnu podršku požeško-slavonskog HDZ-a i moćnika Franje Lucića, a koji je tada bio u političkoj snazi.

Zanimljivo, petnaestak godina kasnije, po dolasku dr. sc. Željka Glavića na gradonačelničko mjesto, osnivaju se novi upravni odjeli, a gdje jednom od odjela pročelnica postaje Maja Petrović, inače kćerka dugogodišnjeg načelnika Nikole Jankovića. Naravno, kako je riječ o transparentnom gradonačelniku, javni natječaj proveden je u skladu sa zakonom, bez da je bilo tko unaprijed dobio pitanja ili da su kasnije frizirani bodovi, a policijski izvidi oko cijelog sluča bili su samo velika slučajnost.


Je li moguće da se s Franjom Lucićem dogodila slična situacija kao ona u kojoj je HDZ-ov župan Davor Dekanić pokušao prikriti svoje upravljanje u alkoholiziranom stanju, logično je pitanje, a koje do današnjeg dana nije do kraja rasvijetljeno. Jedno je sigurno, a to je da u Požeško-slavonskoj županiji već 30-ak godina na razne načine upravlja probrani HDZ-ov klan, a u kojem su samo neki od glavnih aktera Mario Včelik, Nikola Janković, Željko Glavić, Marija Bajt, Ferdinand Troha i mnogi drugi. Svi oni koji nisu dio ekipe svoju sreću mogu potražiti negdje drugdje van granica Požeško-slavonske županije ili Republike Hrvatske.

Ako postoje osobe koje imaju određenih saznanja o ovom Lucićevom slučaju i možebitnom zataškavanju, mogu nam se anonimno obratiti na redakcijski mail, a sve kako bi ovu temu pokušali rasvijetliti do kraja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI