Slavoncu Petru na farmi eutanazirano 700 svinja. Hoće li državna potpora pokriti štetu?

Eutanazija svinja
(FOTO: RTL)

31.8.2023. | 11:58 | RTL
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 2592

Na račune uzgajivača sjedaju prve rate državne potpore s ciljem ublažavanja posljedica afričke svinjske kuge. Odšteta je vrijedna ukupno 12 i pol milijuna eura, a u dva mjeseca borbe s bolešću na hrvatskim farmama je eutanazirano 12 i pol tisuća svinja.

Dok Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je epidemija pod kontrolom, svakoga dana bilježe se novi slučajevi bolesti. Farmer iz Slakovaca zbog svinjske kuge morao je dati na eutanaziju 700 svinja.

Na pitanje hoće li državna potpora biti dovoljna za pokrivanje štete, kaže da je to teško reći. Vlasnik OPG-a i mladi poljoprivrednik Petar Šibenik zaRTL je kazao kako je ovo teška situacija i agonija za hrvatskog i slavonskog svinjogojca kojoj se ne nazire kraj. Na njegovoj farmi napravljeno je preventivno usmrćivanje u skladu s naredbama koje su na snazi.


"U trenutku eutanazije je utvrđena afrička svinjska kuga, iako su sve svinje bile zdrave. To dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i koliko se ovaj virus brzo širi", kaže Šibenik te dodaje da je potpora dobrodošla, no ako se pogleda vrijednost proizvodnje, genetika i sve što je godinama stvarao i što ga čeka u idućih 12 mjeseci - koliko imaju ograničenje za držanje svinja - to donosi puno veće troškove. S tog gledišta, odšteta neće biti dovoljna.

izvor: danas.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI