Slatki Karpati: Recept za čudo od vanilije koje se jednostavno priprema

FOTO: Stockfood

5.11.2020. | 11:22 | Punkufer.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 4198

Nemate li vremena za izradu domaće kreme od vanilije, iskoristite instant puding i prema želji dodajte jagode, maline ili neko drugo voće...

Karpatka ili Karpati poljska je kremšnita i omiljen desert s kremom od vanilije u koju se može dodati i voće poput malina, jagoda, breskvi ili kivija. Taj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu koji se prostire i jugom Poljske, čiji izgled oponaša valovito tijesto. Šećer u prahu kojim se kolač posipa nalikuje na snijegom pokrivene vrhunce.

Nemate li vremena za izradu domaće kreme od vanilije, možete se poslužiti prečicom te uzeti instant puding pa ga skuhati prema uputama na pakiranju i njime premazati kore.


Sastojci za Karpatku:


125 g maslaca
1 šalica (2 dl) brašna
1 šalica vode
5 jaja

Krema:

450 ml mlijeka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žlice škrobnog brašna
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica maslaca

Priprema:

1. Zagrijte vodu, dodajte maslac i kad prokuha, maknite s vatre. Lagano uspite brašno neprestano miješajući pjenjačom da se ne naprave grudice.

2. Kad se tijesto malo ohladi, dodajte postupno jedno po jedno jaje miješajući ili miksajući dok ne dobijete sjajno tijesto.

3. Tijesto podijelite na dva dijela. Prvu polovicu razmažite na lim obložen papirom za pečenje. Nemojte ga zaglađivati kako biste dobili karakterističan izgled. Pecite na 190 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta pa ispecite i drugu koru. Ostavite da se hlade.

4. Odvojite nekoliko žlica mlijeka, a ostatak zakuhajte. Pomiješajte škrobno brašno, šećer i vanilin šećer s izdvojenim mlijekom pa izmiješajte. Ulijte u ostatak kipućeg mlijeka miješajući pjenjačom dok se ne zgusne pa dodajte ekstrakt vanilije. Lonac s kremom stavite u veći, napunjen hladnom vodom, da se brže ohladi. Kad se ohladi, umiješajte maslac.

5. Kremom premažite prvu koru, poklopite drugom pa ostavite u hladnjaku. Prema želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr




VIŠE NA TEMU:
RECEPT
POLJSKA
KOLAČ
KREMŠNITA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI