NASLOVNAKULTURA
Skupština Češke besede Prekopakra: Godina u znaku prezentiranja kulture i običaja

FOTO: Pakrački list

Skupština Češke besede Prekopakra: Godina u znaku prezentiranja kulture i običaja

30.4.2019. 07:22 | Iva Milinčević IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 841

Češka beseda Prekopakra u prošloj godini formirala je mladu glazbenu sekciju angažirajući stručnog voditelja te se očekuju i prvi nastupi, održali su Dane češke kulture uz prigodni program i sudjelovanje više čeških beseda te lokalnih udruga. Bili su domaćini smotre zbornih skupina čeških beseda, održali večer mladih, a posebno im je žao što nisu uspjeli oživjeti dječju folklornu sekciju zbog nezainteresiranosti djece, izvijestio je na skupštini što je sinoć održana u Češkom domu u Prekopakri njen predsjednik Antun Roček.
Odrasla folklorna skupina prekopakranske češke besede koju je pratila glazbena sekcija i mješoviti pjevački zbor u prošloj godini nastupali su na svim gradskim manifestacijama, kao i na svim događanjima koje su organizirale besede iz drugih gradova te sudjelovali i na drugim kulturnim programima na koje su bili pozivani.


Češka beseda Prekopakra u prošloj godini prihodovala je nešto manje od 100.000 kuna, a najviše sredstava pristiglo je od Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj te Grada Pakraca, ali i od lokalnih vijeća nacionalnih manjina, dok su značajna sredstva ostvarena i kroz iznajmljivanje doma.
Sinoćnja skupština bila je i izborna pa je u izvršni odbor izabrano „staro“ rukovodstvo u sastavu Alojz Herout, Zdravko Louč, Zlatko Bahnik, Predrag Komar, Zlatko Grafina, Antun Novak, Slavica Plavček, Josip Kubalek, Antun Roček, Igor Matek, Željko Stiplošek, Dubravko Hruška i Jadranka Antunović dok su u nadzorni odbor izabrani su Mirjana Reili, Dašenka Prhal i Mirjana Bilopavlović. Kako je istaknuto, uslijedit će konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izabrani predsjednik, dopredsjednik, tajnik, blagajnik te podijeliti ostale dužnosti u Besedi.

Uz redovite tjedne probe folklora, glazbene sekcije i pjevačkog zbora, Češka beseda Prekopakra u ovoj godini osmišljavat će programe i sadržaje kojima je cilj uključivanje djece u rad skupine. U planu je i organizacija centralne manifestacije u okviru Dana češke kulture, nastavljajući tradiciju manifestacije „Knedliky“ održavanjem izložbi, kreativnih radionica za djecu,  nastupom sekcija i zborova društava prijatelja te druženjem. Posebna će se pozornost pridavati sudjelovanju na manifestacijama u organizaciji Besede, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj,  gradova Pakraca i Lipika te suradnji s češkim besedama i vijećima češke nacionalne manjine na lokalnoj, ali i na regionalnoj razini. Tim se putem želi na prikladan način što bolje prezentirati češki folklor, tradicionalna kuhinja i kultura, ali i njegovati jezik.
Okupljene su pozdravili predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml – Tuček, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek kao i Vlado Eck, predsjednik Mjesnog odbora Prekopakra, Dubravka Laučan, predsjednica udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra, te Boro Širac ispred KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra.

 

 Tagovi: prekopakra, češka beseda, pakrac, skupština, skupština češke besede

48 SATI NA 034PORTALU

.

Formirane Lige mladeži Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije

.

Recesija u Njemačkoj mogla bi jako pogoditi iseljenike iz Hrvatske

.

Krajem srpnja 2019. u evidenciji požeškog HZZ-a registrirana je 2.141 nezaposlena osoba

.

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom

.

Redovite letačke aktivnosti Eskadrile borbenih aviona

.

Na Papuku održan 10. ʺAstro partyʺ

.

Struje danas neće biti .....

.

Nema el Cid-a, do matricida

Iznajmljujem stan 60m2

Brza i pouzdana ponuda kredita u 48 sati

Ponuda za zajam svima potrebitima na mreži

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Rekorder vikenda 23-godišnji vozač s 2,66 promila zaustavljen u Biškupcima

.

Jučer dvije prometne nesreće u Požegi i Pakracu

.

Danas sunčano te i dalje vruće, sutra moguća promjena

.

19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

.

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Silvija i Ratimir Čajka - prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus, najviši vrh Europe

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske

.

Tips&Tricks: rashladite vino u svega nekoliko minuta

.

Pronađena Dolores Bingula - Valdin iz Kaptola

.

ARTine Vas daruju za početak plesne sezone

.

Zaključeno prvo kolo Kupa NSPSŽ

.

Struje danas neće biti .....

.

Vikend obilježili požari, prometne nesreće, posjedovanje droge, narušavanje javnog reda i mira...

.

Danas sunčano i vruće

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom