NASLOVNAPOLITIKA

Sjaj i bijeda požeških bazena iliti imaju li Požežani bazene kakve zaslužuju

24.6.2022. 19:43 | Ante Mandarić PREGLEDA: 6586

Izgradnja i uređenje požeških bazena ostala je još jedna u nizu nikad do kraja realiziranih i ostvarenih želja mnogih Požežana koji su po uzoru na neke druge pa čak i mnogo manje gradove zaželjeli skromne popratne sadržaje uz bazenski kompleks, ali i pristojan bazen gdje bi preko vrućih ljetnih mjeseci mogli svi plivati umjesto da budu poput sardina natiskani jedni na druge. Sudeći po abnormalno visokoj i nelogičnoj količini investiranog novca u novouređene požeške bazene oni koji ne žive u ovom gradu rekli bi da Požege ima najuređeniji bazenski kompleks u ovom dijelu Slavonije, i ne bi mogli biti dalje od istine i obmane jer novouređeni gradski bazeni od kako su otvoreni izvor su raznoraznih prijepora nezadovoljnih građana. Nažalost bazeni, kao i sve ostalo u ovom gradu raspada se od kako su napravljeni. Ponukani opaskama nezadovoljnih kupača koje stižu na našu redakcijsku adresu odlučili smo se poslužiti materijalom koje je u vidu memoara dokumentirano iznosi bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko na svojoj društvenoj mreži.

Za vrijeme svog mandata 2009. godine polazeći od nasušne potrebe za kvalitetnim i cjelovitim iznalaženjem rješenja kojeg Požega zaslužuje Zdravko Ronko je krenuo s ožitvorenjem ideje o izgradnji jednog modernog i funkcionalnog objekta kojim bi Požežani dobili zatvoreni bazen s nizom popratnih sadržaja. Akceptirajući činjenicu da je Požega grad sporta i rekreacije, grad mladosti s pet osnovnih škola i sedam srednjih, veleučilišni grad, ali i grad u kojem se nalazi vojni centar te ugledna Županijska bolnica, Zdravko Ronko nastojao je sve potrebe uklopiti u postojeći idejni projekt izgradnje bazene od kojeg bi korist imala  Bolnica kroz fizikalne terapije, ali i vojska koja više ne bi morala odlaziti do Bizovca. Također, projekt je podržavao i sportove na vodi jer je Požega prije pedesetak godina imala vaterpolo klub. Dakle, korist bi bila višestruka. Sad već davne 2009. godine krenulo se s izradom projekta, 2010. ishođena je građevinska dozvola, 2012.  produžena je građevinske dozvole, a za financiranje projekta vrijednog četrdeset milijuna kuna razradila su se tri modela.

Prvi model sufinanciranja odnosio se na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jer su sport i usvajanje vještina na otvorenom za tisuće učenika obavezni, i Ministarstvo daje svoj doprinos , ali tu se radilo i o svojevrsnoj kompenzaciji zbog gubitka Atletskog stadiona, zatim Ministarstvo obrane i Ministarstva zdravstva.


Drugi model sufinanciranja uključivao je raspisivanje natječaja za koncesiju na 29 godina, treći model odnosio se na financiranje iz europskih fondova. Budući da smo EU pristupili tek 1. srpnja 2013 taj model u vrijeme razrade financijske konstrukcije bio je samo rezervna varijanta- navodi Ronko.

Ako se pitate što se onda čekalo toliko vrijeme, odgovor je topla voda. Projektom je bilo predviđeno napajanje toplom vodom kroz cijelu godinu, a budući da je Zdravko Ronko od 2008. bio u stalnom kontaktu sa Zdravkom Jelčićem i tvrtkom Spin Valis koja se odlučila za projekt izgradnje energane sa 8,8  megavata toplinske i 1,7 megavata električne energije, a u što su uključili i potrebe za toplinskom energijom bazenskog kompleksa.

Svi preduvjeti za jedan primjeren, moderan, i funkcionalan bazenski kompleks su stvoreni  2012. dok bi sama izgradnja bazenskog kompleksa išla u korak s izgradnjom energane kako je Spin Valis nakon izuzetnih napora tek 2014. krenuo s izgradnjom kogeneracije ( energana) ideja bazenskog kompleksa u potpunosti bi bila ožvotvorena do ljeta 2016.

Kako su Požežani namagarčeni otplatom ogromnog kredita  

Ovo je bezobzirniji, krimogeniji i nadasve bolniji dio-kažu zbog izostanka djelovanja onih institucija društva koje bi trebale razotkrivati, sprječavati i sankcionirati barem iz aviona vidljive pojave- a na savjest im ostaje ništa manje već 13 milijuna kuna građana ovog grada. Unatoč protivljenju i molbama, silovitosti onih „interesaša“ koji su 2016. godine bili na sceni prevagnuli su i odlučile se na kredit. I nije na odmet podsjetiti, da bi ti „silnici“ navukli i svoje koalicijske im vijećnike  ( ne opoziciju 2015., jer oni nisu za tu svinjariju ni glasali) na podizanje ručica za to i takvo kreditno zaduženje, prodaše im priču  kako će radovi na bazenu koštati 8 milijuna kuna, da su svjesni kako je to velik novac, ali da će za njega napraviti čudesa-prostor će racionalizirati, izgradit će nove objekte (bazen, fitnes) nove sportske terene i nove sadržaje, ugradit će najmoderniju bazensku tehniku, a radove će izvoditi najsuvremenijom tehnologijom koja postoji, vodu će dogrijavati i reciklirati snažnim filterima i pumpama, a kad ih namagračiše i kredit podignuše, drsko i bezobrazno počeše drastično smanjivati obuhvat navedenih radova, a istovremeno enormno podizati cijenu tog „poduhvata“ na čak 13 milijuna kuna. Dobro upućeni kažu da smo još i dobro prošli, namjera je bila 20 milijuna kuna.-iznosi Zdravko Ronko na svom FB profilu pa navodi saznanja o raspadu bazena, strojarnici koja je posebna priča i navodno dostatna za daleko manji broj kupača te uništenom pročistaču vode iz  Veličanke. Također, Ronko navodi i saznanje da se klor u bazen  ubacuje i lopatom  uz napomenu da je takav način opasan.

Zašto kredit, a ne EU fondovi?

Zašto svekoliko, osiromašeno i napaćeno građanstvo Požege kmetovski otplaćuje nebulozni kredit pitali smo se svih ovih godina, a onda je bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko javno izrekao sve ono što se do sad potiho izbacivalo preko usana. Niti jedan od tri ponuđena modela sufinanciranja koja je ponudio Ronko nije  im odgovarao jer je uz svaki taj model prisutna  je i druga strana koja bi kontrolirala kako i gdje se novac troši, dok Banka koja im je dala kredit od 35 milijuna kuna uz sve sigurnosne, statusne i zakonske garancije nije ni  zainteresirana za kontrolu jer Grad kao jedinica lokalne samouprave ne može propasti,  jamac je  država i otplata kredita im je sigurna.

U prilog tvrdnjama o devastaciji gradskih bazena idu i fotografije ljutitih čitatelja koji razočarani stanjem gradskih bazena na našu redakcijsku adresu šalju svoje kritike. Odlazak na bazene odlična je prilika za svakog posjetitelja i potencijalnog kupača da se samostalno uvjeri koliko „uspješno“ je proveden projekt izgradnje Gradskih bazena Požega. Dobri znalci ove problematike i danas kažu kako bi bilo puno bolje da su ostali stari bazeni. Budući da je gorivo poskupjelo za Požežane najsvježija opcija je ipak dobro, strao kupanje na Orljavi koje nikad nikoga nije iznevjerilo.

Detaljnije o bazenima kakve smo trebali imati pogledajte u videu Zdravka Ronka, nakon kojeg će vam puno stvari biti jasnije. Video možete pogledati OVDJE.

Tagovi: bazeni, zdarvo ronko, kredit, raspadanje

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

41-godišnjak pronašao minobacačku granatu koja je zaostala iz Domovinskog rata

.

POŽEGA: 61-godišnjak upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,94 promila

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano

.

TRAGEDIJA: U današnjoj prometnoj nesreći smrtno stradala mlada suvozačica(18)

.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo najbolje profesore u Hrvatskoj, na popisu čak 17 njih iz naše županije

.

Palijativni tim LiPA: Uručene zahvalnice Kavani Boba i Udruzi 63.A sgb ZNG. Nove radionice već od ovog petka

.

NOVI FINANCIJSKI UDARAC ZA VOZAČE: Nakon goriva, guma i dijelova, slijedi još jedno poskupljenje

.

Jeste li provjerili račun? Isplaćeno je 67,5 milijuna kuna izvanredne potpore za tri sektora

.

Sutra u Požegi i Pleternici pružanje besplatne pravne pomoći

.

U Pleternici započeo dječji tjedan prepun aktivnosti

.

Imate stare mobitele? Ne bacajte ih, neki vrijede više nego što mislite

.

SEZONA GLJIVA: Na hitnoj zabilježeno već nekoliko slučajeva trovanja. Evo kako se dobro najesti, a ne otrovati...

.

PRIJAVILI KRAĐU: 35-godišnjakinji iz kuće ukradeno više od 1000 eura, a s gradilišta u Alilovcima otuđen strujni kabel

.

Promjene Zakona o radu za umirovljenike: Što čeka one koji ne žure u mirovinu?

.

Član požeških Novih nada Bojan Savić kadetski prvak Hrvatske u kuglanju u disciplini sprint

.

Iz prodaje se povlače još jedne napolitanke zbog salmonele

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 44 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih

.

JESENSKA FOTKA DANA: Vinograd nad Hrnjevcem

.

Slana pita od gljiva: Recept za savršeno jesensko jelo bez trunke mesa

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano uz moguću jutarnju maglu

.

Naruženost strogog centra grada i godinu dana nakon nevremena: Zar baš nitko ne kontrolira kamo to ide naš novac?

.

Nakon više od deset godina, EU konačno uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje USB-C.

.

Opet poskupjelo gorivo: Ovo su nove cijene benzina i dizela

.

Što je isplativije: struja, plin ili drva?

.

Tresla se brda, rodio se Mitar

.

Idući vikend se u Kaptolu održava 11. Pudarijada

.

Nikad bolji hedonistički vikend u Slavoniji i Baranji!

.

POŽEGA: Vozilom udario u nadstrešnicu

.

Gotovo pola nekretnina u Hrvatskoj kupljeno gotovinom. Je li riječ o pranju novca?

.

Niste ljubitelj jeseni? Ne brinite, stiže bablje ljeto

.

Obilježena 80. godišnjica stradanja Španovice u 2. svjetskom ratu

.

Objavljen Javni poziv za predlaganje programa/projekata za Program javnih potreba u kulturi Požeško – slavonske županije

.

Odigrane utakmice 1. kola Malonogometne lige veterana Požega

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 64 uzorka, od kojih je 21 pozitivnih

.

Planinari HPD Gojzerica Požega posjetili su Osijek i manifestaciju ʺOsječki pješački putʺ

.

Juha šampiona: Recept za savršeno kremastu juhu od gljiva koju ćete obožavati

FOTONALAZ

JESENSKA FOTKA DANA: Vinograd nad Hrnjevcem