Situacija izmiče kontroli, cijena svinjetine uz bok teletini: ’Mjerit će se i zlatom jer je neće biti!’

FOTO: 034portal.hr

4.7.2023. | 12:21 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 2539

U 2010. godini imali smo 136 tisuća krmača, danas 70 tisuća. Svinjetine ima sve manje, a uz to se pojavila i svinjska kuga koja prijeti da se unište i preostale farme. Prije dvije godine davali su prognoze da će kilogram svinjetine biti do 1,70 eura. A već danas cijena je 2,50 eura

Što je manje svinja, cijena svinjetine raste. Bili smo u mesnici gdje je cijena prasetine doslovno uz bok teletini.

Jelu Vrhovac, koja u mesnici radi više od 30 godina, više ništa ne može iznenaditi pa ni cijena prasetine: "Prije nekih 22 godine živa prasetina biča je 18 kuna kilogram, otprilike isto kao janjetina."


Kilogram svježeg odojka u trgovini bi još malo i mogao dostići i cijenu kilograma teletine.


Proizvođači svinja kažu da je situacija izvan kontrole što pokazuje cijena svinjske polovice na burzi.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac objašnjava kakvo je stanje: "Europa je projicirala cijenu svinjetine na 1,60-1,70 po kilogramu za 10 budućih godina. To je bilo prije dvije godine. Danas? Cijena je 2,50 eura. To govori koliko je to izmaklo kontroli."

Zbog ekoloških i ekonomskih razloga, Europa je smanjila proizvodnju svinjetine što se odmah osjetilo i u Hrvatskoj koja proizvodi samo pola svojih potreba.

Igor Mikulić viši je stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu HGK županijske komore u Osijeku te kaže: "Broj krmača je najbolji pokazatelj svinjogojske proizvodnje u nekoj zemlji, a u Hrvatskoj imamo prilično porazne rezultate."

Tako smo 2010. imali 136 tisuća krmača, a do kraja 2022. godine njihov broj je pao na 70 tisuća.

Poljoprivrednik Stanko Zdravčević dodatno otkriva koliko je sve tužno: "U svim selima u Slavoniji nikad nije bilo pojmljivo u povijesti da ne možete naći prase."

Geopolitička događanja, rast cijena energenata, ali i stočne hrane, utjecali su na tržište smanjenjem broja svinja i povećanjem njihove cijene.

Igor Mikulić dodaje: "Teško je za očekivati da može cijena svinjskog mesa biti niža.

Poljoprivrednici najavljuju da će kilogram prasetine biti još skuplji. Poljoprivrednik Stanko Zdravčević dodaje: "Još malo će se on mjeriti s kilogramom zlata i sa zlatom plaćati jer ga jednostavno nećete moći naći."

Proizvođači svinja rješenje vide u poticanju domaće proizvodnje. Kuterovac kaže koje je rješenje: "Da proizvedemo barem 2 milijuna svinja i da možemo osigurati našim građanima hranu."

A dok cijene svinjetine rastu stiže i još jedna loša vijest - potvrđena su 4 nova slučaja afričke svinjske kuge na gospodarstvima u Općini Drenovci.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI