Savršena božićna torta: Recept za divnu slasticu koju Talijani jedu za blagdane

Savršena božićna torta: Recept za divnu slasticu koju Talijani jedu za blagdane

Božićna torta
(FOTO: Shutterstock)

11.12.2023. | 09:28 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 7827

Panforte je za mnoge savršena božićna torta. Riječ jeo tankoj, ali vrlo ukusnoj slastici od orašastih plodova, ušećerenog voća i meda, koja se u Italiji dijeli s obitelji za blagdane. Jede se u cijeloj zemlji, a s obzirom na to da potječeiz grada Siene,posebno je popularna blagdanska slastica u Toskani.

Legenda kaže da je tu slatku tortu izmislilačasna sestra još u 13. stoljećunakon što je otkrila da su miševi pregrizli vreće na šećeru, začinima i bademima. Umjesto da baci hrpu pomiješanih sastojaka, odlučila ih je iskoristiti u jednom obroku.

Danas postoji nekoliko različitih okusnih kombinacija te torte ,a mi vam donosimo recept za najlakšu verziju. U tortu se obično stavlja kvalitetno ušećereno citrusno voće – poput naranči i limuna. Ako nemate ušećereno voće na raspolaganju, možete staviti i sušeno voće poput datulja.

Ispečena torta čuva se zamotana u plastičnu foliju na hladnom i suhom mjestu oko dva tjedna, a može se čak i zamrznuti, što će još više produžiti njezin rok trajanja.

Sastojci za tortu panforte:

280 g ušećerenog citrusnog voća
160 g brašna
150 g meda
125 g bijelog šećera
100 g tostiranih lješnjaka
100 g tostiranih badema
1 žlica vode
1 žlica šećera u prahu
1 čajna žličica cimeta
½ čajne žličice mljevenog klinčića
½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
½ čajne žličice korijandra u prahu

Priprema torte panforte:

Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.

U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno ušećereno nasjeckano voće, tostirane bademe i orahe.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s cimetom, klinčićem, muškatnim oraščićem i korijandrom u prahu. Stavite sa strane.

U manjem lončiću pomiješajte med, običan bijeli šećer i jednu žlicu vode. Zagrijte smjesu na štednjaku na umjerenoj temperaturi. Kad smjesa zavrije, smanjite temperaturu i zagrijavajte sastojke dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Prelijte medenu tekućinu preko orašastih plodova i ušećerenog voća i brzo umiješajte brašno. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za torte. Vlažnom žlicom izgladite površinu torte i pospite vrh jednom žlicom šećera u prahu.

Stavite peći tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 40 minuta. Pustite da se torta ohladi oko 10 do 15 minuta, a potom je izvadite iz kalupa i narežite na tanke kriške. Pospite dodatnim šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
DESERT
TORTA
BOŽIĆ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI