Savršena božićna torta: Recept za divnu slasticu koju Talijani jedu za blagdane

Božićna torta
(FOTO: Shutterstock)

11.12.2023. | 09:28 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 6796

Panforte je za mnoge savršena božićna torta. Riječ jeo tankoj, ali vrlo ukusnoj slastici od orašastih plodova, ušećerenog voća i meda, koja se u Italiji dijeli s obitelji za blagdane. Jede se u cijeloj zemlji, a s obzirom na to da potječeiz grada Siene,posebno je popularna blagdanska slastica u Toskani.

Legenda kaže da je tu slatku tortu izmislilačasna sestra još u 13. stoljećunakon što je otkrila da su miševi pregrizli vreće na šećeru, začinima i bademima. Umjesto da baci hrpu pomiješanih sastojaka, odlučila ih je iskoristiti u jednom obroku.

Danas postoji nekoliko različitih okusnih kombinacija te torte ,a mi vam donosimo recept za najlakšu verziju. U tortu se obično stavlja kvalitetno ušećereno citrusno voće – poput naranči i limuna. Ako nemate ušećereno voće na raspolaganju, možete staviti i sušeno voće poput datulja.


Ispečena torta čuva se zamotana u plastičnu foliju na hladnom i suhom mjestu oko dva tjedna, a može se čak i zamrznuti, što će još više produžiti njezin rok trajanja.


Sastojci za tortu panforte:

280 g ušećerenog citrusnog voća
160 g brašna
150 g meda
125 g bijelog šećera
100 g tostiranih lješnjaka
100 g tostiranih badema
1 žlica vode
1 žlica šećera u prahu
1 čajna žličica cimeta
½ čajne žličice mljevenog klinčića
½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
½ čajne žličice korijandra u prahu

Priprema torte panforte:

Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.

U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno ušećereno nasjeckano voće, tostirane bademe i orahe.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s cimetom, klinčićem, muškatnim oraščićem i korijandrom u prahu. Stavite sa strane.

U manjem lončiću pomiješajte med, običan bijeli šećer i jednu žlicu vode. Zagrijte smjesu na štednjaku na umjerenoj temperaturi. Kad smjesa zavrije, smanjite temperaturu i zagrijavajte sastojke dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Prelijte medenu tekućinu preko orašastih plodova i ušećerenog voća i brzo umiješajte brašno. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za torte. Vlažnom žlicom izgladite površinu torte i pospite vrh jednom žlicom šećera u prahu.

Stavite peći tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 40 minuta. Pustite da se torta ohladi oko 10 do 15 minuta, a potom je izvadite iz kalupa i narežite na tanke kriške. Pospite dodatnim šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
DESERT
TORTA
BOŽIĆ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI