Samo 3 sastojka: Recept za škotske prhke kekse koji se režu poput torte


(FOTO: Shutterstock)

3.3.2022. | 11:58 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1422

Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom desertu. Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća.

S obzirom da sadrže visok postotak maslaca koji se smatrao iznimno skupom namirnicom, ovi su se keksi nekoć jeli samo u posebnim prilikama. Danas su rado viđeni prizor tijekom cijele godine, a posebno kada se poslužuju uz kavu ili čaj.

Recept za škotske prhke kekse obuhvaća svega tri sastojka: brašno, šećer i maslac. Okus keksa možete dodatno obogatiti i ekstraktom vanilije ili badema.


Tradicionalno škotski prhki keksi se peku u okruglom ili pravokutnom limu za pečenje te režu na manje komade nakon termičke obrade.


Sastojci za škotske prhke kekse:330 g brašna220 g maslaca100 g šećeraPriprema škotskih prhkih keksa:Pomiješajte brašno i šećer u zdjeli.Maslac narežite na manje komade te ga umiješajte u brašno i šećer. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati u kuglu.Kuglu tijesta podijelite na dva jednaka dijela.Ravnomjerno utisnite svaki dio tijesta u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.Površinu tijesta ispikajte vilicom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja i dobiju lijepu zlatnu boju.Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga narežite na trokute.Posipajte sa šećerom po želji. Dobar tek!(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
PRHKI KEKSI
IDEJA
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI