Rok za prijavu u registar stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci istječe 15. srpnja 2024. –dosad zaprimljeno 1.400 zahtjeva

Stanovi, balkoni
(FOTO: Pixaby)

10.7.2024. | 08:53 | MPUGDI
Pregleda: 1243

Prijave na Javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za upis u registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci bliže se kraju. Rok za prijave istječe u ponedjeljak 15. srpnja 2024. godine stoga se pozivaju svi zainteresirani da svoje prijave podnesu do zadanog roka.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je zaprimilo 1.400 prijava od kojih se 55% odnosi na područje grada Zagreba, 21% na grad Split, a ostatak je raspoređen po cijeloj Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Javni poziv Ministarstva raspisan je u travnju ove godine te je namijenjen zaštićenim najmoprimcima ili zaštićenim podstanarima koji su taj status stekli na temelju prijelaznih odredaba Zakona o najmu stanova („Narodne novine“ 91/96., 48/98., 66/98., 22/06., 68/18., 105/20.) u stanovima u privatnom vlasništvu, kao i vlasnicima stanova u kojima žive osobe kojem imaju status zaštićenog najmoprimca ili zaštićenog podstanara.


Prijave se podnose se na propisanom Obrascu dostupnom na mrežnoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine a mogu se podnijeti na jedan od sljedećih načina:


· u pisarnicu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb (svakim radnim danom od 8,30 do 13,30), · putem e-pošte: [email protected] ili

· putem preporučene pošiljke na adresu: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb
Uz popunjeni obrazac stranke su obvezne dostaviti dokumentaciju s kojom raspolažu, a osobito:

• ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje
• dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, i dr.).

Dodajmo i kako je Zakonom o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske (broj zahtjeva: 12027/10 i dr.) i Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-3242/2018 i dr., koji je stupio na snagu 2. travnja 2024. godine, predviđeno pet programskih mjera za trajno rješenje statusa osoba koje imaju status zaštićenog najmoprimca u stanu u privatnom vlasništvu a to su:
1. nagodba stranaka,
2. isplata iznosa koji prema zakonu pripada zaštićenom najmoprimcu,
3. useljenje zaštićenog najmoprimca u stan u vlasništvu Republike Hrvatske za koji plaća minimalnu najamninu,
4. otkup stana od vlasnika i ostanak zaštićenog najmoprimaca u stanu,
5. zamjena stanova između vlasnika i Republike Hrvatske u kojem slučaju zaštićeni najmoprimac ostaje živjeti u stanu u kojem je smješten.

Dodatne pogodnosti predviđene Zakonom su subvencija najamnine u prijelaznom razdoblju, isplata solidarne naknade, kao i pomoć za preseljenje za ranjive skupine. Tekst Javnog poziva i obrazac prijave dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva dok se građani za sve dodatne informacije i upite mogu obratiti na adresu elektroničke pošte: [email protected] ili na telefonski broj: 01/3782-484, 01/3782-188.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI