Recept za za mekano meso u sjajnom umaku od tek 3 sastojka

Lungić u umaku
(FOTO: Shutterstock)

22.5.2024. | 08:00 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1207

Svinjski file je poput pilećih prsa – riječ je o mekanom i nemasnom komadu mesa koji je ukusan i sočan kada se savršeno termički obradi. Istovremeno, vrlo se lako može presušiti i postati neukusan ako se na njega ne pripazi.
Gastronomski stručnjaci slažu se da ćete najbolje rezultate dobiti ako svinjski file prvo zapečete na tavi, a potom dovršite u pećnici.

Dodatnu slast mesu dat će ukusan umak. Mi vam predlažemo umak od tek tri sastojka – meda, jabučnog octa i umaka od soje.

Sastojci:
500 g svinjskog filea
125 ml meda
3 žlice jabučnog octa
2 žlice umaka od soje
½ čajna žličica češnjaka u prahu
½ čajne žličica dimljene paprike u prahu
biljno ulje po željisol i papar po želji


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. File natrljajte češnjakom u prahu, dimljenom paprikom u prahu, solju i paprom. Zagrijte nešto ulja u tavi pa zapecite file sa svih strana da dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Preko mesa prelijte umak koji ste napravili od meda, umaka od soje i jabučnog octa. Prebacite file u zagrijanu pećnicu s umakom i pecite oko 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite kuhinjskim termometrom – meso je pečeno kad unutrašnjost mesa dosegne temperaturu od 68 Celzijevih stupnjeva. Pustite da meso odmori pet minuta, a potom ga narežite i poslužite s umakom. Dobar tek!


izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
MESO
LUNGIĆ
UMAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI