Recept za za mekano meso u sjajnom umaku od tek 3 sastojka

Recept za za mekano meso u sjajnom umaku od tek 3 sastojka

Lungić u umaku
(FOTO: Shutterstock)

22.5.2024. | 08:00 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2594

Svinjski file je poput pilećih prsa – riječ je o mekanom i nemasnom komadu mesa koji je ukusan i sočan kada se savršeno termički obradi. Istovremeno, vrlo se lako može presušiti i postati neukusan ako se na njega ne pripazi.
Gastronomski stručnjaci slažu se da ćete najbolje rezultate dobiti ako svinjski file prvo zapečete na tavi, a potom dovršite u pećnici.

Dodatnu slast mesu dat će ukusan umak. Mi vam predlažemo umak od tek tri sastojka – meda, jabučnog octa i umaka od soje.

Sastojci:
500 g svinjskog filea
125 ml meda
3 žlice jabučnog octa
2 žlice umaka od soje
½ čajna žličica češnjaka u prahu
½ čajne žličica dimljene paprike u prahu
biljno ulje po željisol i papar po želji

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. File natrljajte češnjakom u prahu, dimljenom paprikom u prahu, solju i paprom. Zagrijte nešto ulja u tavi pa zapecite file sa svih strana da dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Preko mesa prelijte umak koji ste napravili od meda, umaka od soje i jabučnog octa. Prebacite file u zagrijanu pećnicu s umakom i pecite oko 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite kuhinjskim termometrom – meso je pečeno kad unutrašnjost mesa dosegne temperaturu od 68 Celzijevih stupnjeva. Pustite da meso odmori pet minuta, a potom ga narežite i poslužite s umakom. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
MESO
LUNGIĆ
UMAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI