Recept za ukrajinski specijalitet- punjene valjuške

Punjeni valjušci
(FOTO: Shutterstock)

28.10.2024. | 11:32 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1774

Ukrajinski vareniki valjušci su od beskvasnog tijesta tradicionalno punjeni krumpirom i preprženim lukom, ali postoje mnoge varijante, i slatke i slane, sa svježim sirom, kupusom, mesom, grahom, makom, višnjama, jabukama i šljivama. Kuhani vareniki mogu se prepržiti na ulju ili se jesti kuhani uz kiselo vrhnje i prženu slaninu.

Za pripremu varenika trebat će vam malo više od sat vremena, ali nakon toga skuhat će se za svega nekoliko minuta. Tijesto ne smije biti predebelo, pa se potrudite dobro ga razvaljati.

Krugove možete izrezivati čašom – ona za vino uobičajena je mjera za veličinu kruga koji ćete puniti nadjevom. Manje je više i ovdje pa ne pretjerujte s nadjevom da vam se vareniki ne bi raspali tijekom kuhanja. Kuhaju se u kipućoj vodi, a kao i njoki, gotovi su kad isplivaju na površinu.


Sastojci za varenike:
Za tijesto
240 g glatkog brašna
2 jaja
120 ml mlijeka, mlakog
2 žlice ulja
1 čajna žličica soli


Za nadjev
450 g krumpira
2 glavice luka, narezane na kockice
120 ml mlijeka (kipućeg)
4 čajne žličice ulja
4 žlice maslaca

Za posluživanje
150 g slanine
2 mlada luka, nasjeckana na kolutiće
1 glavica luka, narezanog na sitno
1 žličica šećera
1 žlica maslaca
sol
papar

Priprema varenika:
Napravite nadjev: zagrijte ulje u tavi i pržite luk na srednje jakoj vatri, dok ne počne zagorijevati. Izvadite i stavite na kuhinjski papir da upije masnoću. Ogulite i skuhajte krumpir u posoljenoj vodi. Ocijedite krumpir, ali ostavite kipuću vodu u kojoj se kuhao. Gnječilicom napravite pire od krumpira uz postupno dolijevanje kipućeg mlijeka. Dodajte maslac i malo kipuće vode od krumpira i miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Umiješajte prženi luk u pire, posolite i popaprite.
Umijesite tijesto: pomiješajte brašno, sol, jaja, mlijeko i 2 žlice ulja. Mijestite dok ne dobijete glatko tijesto. Prekrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Podijelite tijesto na 2 ili 3 dijela i razvaljajte svaki komad na debljinu od oko 3 mm. Čašom izrežite krugove promjera cca 7 cm. U sredinu svakog kruga stavite žličicu nadjeva, preklopite na pola da dobijete polukrug i mokrim rukama spojite rubove.
Skuhajte varenike: u loncu zagrijte posoljenu vodu. Varenike stavljajte u kipuću vodu i kuhajte ih oko 3 minute, dok ne isplivaju.
Prepržite luk za posluživanje: u tavi rastopite maslac. Pržite luk na srednjoj vatri 1 minutu pa dodajte šećer. Nastavite kuhati na laganoj vatri 10-ak minuta uz redovito miješanje. Maknite s vatre, prebacite u zdjelu i ostavite na toplo mjesto za posluživanje.
Slaninu narežite pa zagrijte u tavi dok ne postane hrskava.
Poslužite: kuhane varenike stavite u posudu za posluživanje. Pospite prženim lukom, lagano posolite, popaprite i promiješajte. Na kraju pospite nasjeckanim mladim lukom i slaninom. Poslužite uz kiselo vrhnje.

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
VALJUŠCI
PUNJENI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li nedjeljom na sv. misu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI