Recept za tortu čiji će vas okusi vratiti u djetinjstvo

Torta s bananama
(FOTO: Shutterstock)

26.11.2023. | 08:50 | Zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1371

Pijane banane i umak od karamela podsjetit će vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.

Iako je ovo službeno torta od sira, sir vjerojatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom. Pijane banane i umak od karamelaće vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.

Digestive kekse možete zamijeniti graham krekerima, a umjesto ruma možete staviti liker od banane ili pak sasvim izostaviti alkohol. U tom slučaju dodajte jednu čajnu žlicu ekstrakta vanilije i u kremu i u banane.


Možete koristiti kupovniumak od karamela, a možete napraviti i svoj, nije teško, a mi smo ovdje već pisali kako se radi.


Sastojci za cheesecake s bananom i karamelom:

Za koru

250 g Digestive keksa, 80 g maslaca

Za banane

2 žlice maslaca, ¼ šalice smeđeg šećera, 3 zrele banane, narezane na ploške, 2 žlice ruma

Za kremu

230 g krem sira, 1 šalica smeđeg šećera, 2 žlice otopljenog maslaca, 5 velikih jaja, 1 čajna žličica ekstrakta vanilije, 1½ žlice ruma

Za posluživanje
preljev od karamela

Priprema cheesecakea s bananom i karamelom:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 25 centimetara i izvana ga omotajte alufolijom.

Izblendajte kekse da dobijete mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i promiješajte da prožme kekse pa utisnite u dno pripremljenog kalupa. Pecite 12 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i smeđi šećer, miješajte dok se ne otope pa dodajte banane, rum i vaniliju. Pirjajte samo minutu ili dvije, uz miješanje.

Ravnomjerno rasporedite na biskvit od keksa i ostavite sa strane.

Za kremu od sira istucite električnom miješalicom krem sir da postane pahuljast. Dodajte smeđi šećer i tucite dalje dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte maslac i miksajte. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte. Umiješajte vaniliju i rum i prelijte kremu od sira preko sloja banana.

Stavite kalup s tortom u veći i dublji pleh s vodom. Pecite 30 minuta na 350. Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite još 30-40 minuta, dok se nadjev malo ne napuhne, a sredina ne prestane biti tekuća.

Izvadite iz pećnice i vode i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite u hladnjak najmanje 6 sati prije posluživanja, a najbolje preko noći. Prije posluživanja tortu prelijte omiljenim preljevom od karamela.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
DESERT
TORTA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI