Recept za rižoto bolonjez

Rižoto bolonjez
(FOTO: Shutterstock)

14.5.2024. | 07:48 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 895

Risotto bolognese kremast je i ukusan spoj kulinarskih tradicija sa sjevera Italije – bolonjeza i rižota. Iako ne dolaze iz istih pokrajina, rižoto i bolonjez dobro se razumiju.

Risotto bolognese priprema se tako da se arborio riža polako kuha u temeljcu dok ne postane kremasta i ne omekša, a zatim se pomiješa s bolonjez umakom - jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Rižoto bolonjez savršen je primjer talijanskog pristupa kuhinji koji cijeni jednostavnost i prije svega - kvalitetne sastojke. Količina sastojaka iz recepta nahranit će četiri osobe.


Sastojci za rižoto bolonjez:


3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
4 češnja češnjaka, nasjeckanog
500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina, teletina i junetina)
2 lista lovora
3 lista kadulje
sol
papar
120 ml crnog vina
170 g paste od rajčice
240 g pelata, grubo zgnječenih
500 g arborio riže
2,5 l goveđeg temeljca
parmezan, za posluživanje

Priprema rižota bolonjez:

U loncu zakuhajte goveđi temeljac i pustite da lagano kuha.
Napravite bolonjez. U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i nasjeckani češnjak. Pirjajte češnjak nekoliko minuta pa dodajte mljeveno meso. Dok se pirja, lomite grude mesa drvenom kuhačom. Dodajte listove lovora i natrgane listiće kadulje rukom. Posolite i popaprite po želji.
Kada sve meso promijeni boju, dodajte vino. Pustite da se kuha nekoliko minuta da alkohol ispari i dodajte pastu od rajčice i zgnječene pelate. Smanjite plamen, dodajte pola šalice vrućeg goveđeg temeljca i pokrijte tavu. Kuhajte oko 10 minuta. Ako umak postane suh, dodajte još temeljca. Prebacite umak u veliki lonac.
U veliki lonac s bolonjezom dodajte jednu šalicu goveđeg temeljca i rižu. Kuhajte na srednjoj vatri, često miješajući. Kako dio tekućine ispari, dodajte po šalicu temeljca i dalje miješajte. Nastavite miješati i dodavati temeljac oko 20-25 minuta ili dok riža ne postane al dente. Za pripremu rižota vjerojatno ćete potrošiti oko 2 litre temeljca.
Poslužite i pospite parmezanom.

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
RIŽOTO
BOLONJEZ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI