Rižoto bolonjez
(FOTO: Shutterstock)
Risotto bolognese kremast je i ukusan spoj kulinarskih tradicija sa sjevera Italije – bolonjeza i rižota. Iako ne dolaze iz istih pokrajina, rižoto i bolonjez dobro se razumiju.
Risotto bolognese priprema se tako da se arborio riža polako kuha u temeljcu dok ne postane kremasta i ne omekša, a zatim se pomiješa s bolonjez umakom - jednostavno da jednostavnije ne može biti.
Rižoto bolonjez savršen je primjer talijanskog pristupa kuhinji koji cijeni jednostavnost i prije svega - kvalitetne sastojke. Količina sastojaka iz recepta nahranit će četiri osobe.
Sastojci za rižoto bolonjez:
3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
4 češnja češnjaka, nasjeckanog
500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina, teletina i junetina)
2 lista lovora
3 lista kadulje
sol
papar
120 ml crnog vina
170 g paste od rajčice
240 g pelata, grubo zgnječenih
500 g arborio riže
2,5 l goveđeg temeljca
parmezan, za posluživanje
Priprema rižota bolonjez:
U loncu zakuhajte goveđi temeljac i pustite da lagano kuha.
Napravite bolonjez. U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i nasjeckani češnjak. Pirjajte češnjak nekoliko minuta pa dodajte mljeveno meso. Dok se pirja, lomite grude mesa drvenom kuhačom. Dodajte listove lovora i natrgane listiće kadulje rukom. Posolite i popaprite po želji.
Kada sve meso promijeni boju, dodajte vino. Pustite da se kuha nekoliko minuta da alkohol ispari i dodajte pastu od rajčice i zgnječene pelate. Smanjite plamen, dodajte pola šalice vrućeg goveđeg temeljca i pokrijte tavu. Kuhajte oko 10 minuta. Ako umak postane suh, dodajte još temeljca. Prebacite umak u veliki lonac.
U veliki lonac s bolonjezom dodajte jednu šalicu goveđeg temeljca i rižu. Kuhajte na srednjoj vatri, često miješajući. Kako dio tekućine ispari, dodajte po šalicu temeljca i dalje miješajte. Nastavite miješati i dodavati temeljac oko 20-25 minuta ili dok riža ne postane al dente. Za pripremu rižota vjerojatno ćete potrošiti oko 2 litre temeljca.
Poslužite i pospite parmezanom.
izvor: Pun kufer