Recept za prženu ’rižu’ koja ima 500 kalorija manje nego što je to uobičajeno

Pržena riža
(FOTO: Shutterstock)

25.11.2023. | 08:56 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1427

Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti u kuhinji na različite načine. Transformirati se može u fini pire, tijesto za pizzu, a predstavlja i sjajnu alternativu za rižu kada se u blenderu usitni na sitne komade.

U 100 grama kuhane bijele riže nalazi se oko 130 kalorija, a u istoj količini cvjetače pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je popularan izbor mnogih koji žele uživati u većom volumenu hrane s manjom kalorijskom vrijednošću.

Rižu od cvjetače možete upotrijebiti i kao alternativu za popularno jelo kineske gastronomije fried rice, odnosno prženu rižu. U originalnom receptu kuhana riža se prži na ulju s povrćem po želji i jajima kako bi se dobilo ukusno, fino i zaokruženo jelo.


Mi vam donosimo recept za prženu „rižu“ koja se radi s niskokaloričnom cvjetačom.


Sastojci:

500 g cvjetova cvjetače, 150 g smrznutog graška s mrkvom, 50 g umaka od soje, 3-4 mlada luka, 2 velika jaja, 2-3 češnja češnjaka, 1 paprika, 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira, 1 čajna žličica šećera, 1 čajna žličica rižina octa, ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja, sol i papar po želji, biljno ulje za pirjanje, čili prah po želji

Priprema:

Uz pomoć sjeckalice povrća usitnite cvjetove cvjetače u manje komade nalik na rižu. Ovdje pronađite recept za pripremu riže od cvjetače.

Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njemu ispecite jaja na kajganu. Posolite i popaprite. Stavite jaja sa strane.

U istoj tavi dodajte još ulja pa prepirjajte nasjeckani bijeli dio mladog luka i papriku. Pirjajte dok povrće ne omekša.

Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte oko jedne minute.

Dodajte usitnjenu cvjetaču, umak od soje, šećer i sol. Pirjajte oko tri minute uz često miješanje.

Dodajte smrznuti grašak s narezanom mrkvom i pirjajte sve zajedno još par minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte rižin ocat, sezamovo ulje, jaja na kajganu i zeleni dio mladog luka. Dobro promiješajte i odmah poslužite.

Po želji možete dodati i malo usitnjenih komadića prženog kikirikija.

izvor: zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
RIŽA
PRŽENJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI