Prhka pita s voćem
(FOTO: Shutterstock)
Pomiješali smo kruške i jabuke na najslasniji mogući način. Dijelimo s vama recept za sjajnu prhku pitu s kruškama i jabukama koja ima samo donju koru, a umjesto gornje dolaze fine mrvice koje će napraviti pravi spektakl od svakog zalogaja.
Slatkoću nadjeva možete prilagoditi voću s kojim radite pitu. Za pripremu pite trebat će vam pola sata, a za pečenje još 45 minuta. Prhku pitu s kruškama i jabukama poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte.
Sastojci za prhku pitu s kruškama i jabukama:
Za koru
200 g brašna
30 g šećera
140 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
2-3 žlice hladne vode
1⁄4 čajne žličice soli
Za nadjev
3 srednje jabuke, oguljene i narezane na kockice
3 srednje kruške, oguljene i narezane na kockice
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
90 g šećera
30 g gustina
1 čajna žličica cimeta
1⁄4 čajne žličice soli
Za mrvice
90 g brašna
55 g šećera
45 g smeđeg šećera
85 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
1 čajna žličica cimeta
1 prstohvat soli
Za premazivanje
1 bjelanjak
Priprema prhke pite s kruškama i jabukama:
U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, šećer i sol. Mješavinu prebacite u blender i dodajte hladni maslac narezan na kockice i blendajte dok ne dobijete grudice veličine graška. Dodajte hladne vode i blendajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Isključite bledner čim se smjesa ujednači.
Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u krug čiji je promjer malo veći od promjera kalupa za pitu. Po potrebi dodajte brašna da se tijesto ne lijepi za valjak i radnu površinu.
Pažljivo položite razvaljano tijesto preko kalupa pa ga nježno utisnite u njega. Odrežite sav višak tijesta, prekrijete kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak ili zamrzivač na 15-30 minuta.
Dok se tijesto odmara, napravite mrvice koje će zamijeniti gornju koru. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, šećer, prstohvat soli i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i umiješajte ga prstima. Prestanite mijesiti kada dobijete finu mrvičastu teksturu sličnu onoj mokrog pijeska. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene i na ploške narezane jabuke i kruške.
U manjoj posudi pomiješajte šećer, gustin, sol i cimet i ravnomjerno posipajte dobivenu mješavinu po narezanim kruškama i jabukama.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Odvojite bjelanjak i lagano ga umutite vilicom. Izvadite tijesto za pitu iz zamrzivača, izbodite ga vilicom i silikonskim kistom premažite koru bjelanjkom da se ne razmoči kada stavite nadjev.
Rasporedite nadjev na koru. Kriške jabuka i krušaka možete složiti u koncentrične krugove pa sve preliti sokom.
Dodajte smrznute mrvice tijesta preko nadjeva.
Smanjite temperaturu pećnice na 200 i pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.
Prije posluživanja ostavite pitu da se potpuno ohladi da se nadjev stegne.
Narežite, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
izvor: Pun kufer