Recept za prhku pitu s voćem

Prhka pita s voćem
(FOTO: Shutterstock)

12.9.2024. | 10:31 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3146

Pomiješali smo kruške i jabuke na najslasniji mogući način. Dijelimo s vama recept za sjajnu prhku pitu s kruškama i jabukama koja ima samo donju koru, a umjesto gornje dolaze fine mrvice koje će napraviti pravi spektakl od svakog zalogaja.

Slatkoću nadjeva možete prilagoditi voću s kojim radite pitu. Za pripremu pite trebat će vam pola sata, a za pečenje još 45 minuta. Prhku pitu s kruškama i jabukama poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte.

Sastojci za prhku pitu s kruškama i jabukama:


Za koru
200 g brašna
30 g šećera
140 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
2-3 žlice hladne vode
1⁄4 čajne žličice soli


Za nadjev
3 srednje jabuke, oguljene i narezane na kockice
3 srednje kruške, oguljene i narezane na kockice
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
90 g šećera
30 g gustina
1 čajna žličica cimeta
1⁄4 čajne žličice soli

Za mrvice
90 g brašna
55 g šećera
45 g smeđeg šećera
85 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
1 čajna žličica cimeta
1 prstohvat soli

Za premazivanje
1 bjelanjak

Priprema prhke pite s kruškama i jabukama:
U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, šećer i sol. Mješavinu prebacite u blender i dodajte hladni maslac narezan na kockice i blendajte dok ne dobijete grudice veličine graška. Dodajte hladne vode i blendajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Isključite bledner čim se smjesa ujednači.
Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u krug čiji je promjer malo veći od promjera kalupa za pitu. Po potrebi dodajte brašna da se tijesto ne lijepi za valjak i radnu površinu.
Pažljivo položite razvaljano tijesto preko kalupa pa ga nježno utisnite u njega. Odrežite sav višak tijesta, prekrijete kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak ili zamrzivač na 15-30 minuta.
Dok se tijesto odmara, napravite mrvice koje će zamijeniti gornju koru. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, šećer, prstohvat soli i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i umiješajte ga prstima. Prestanite mijesiti kada dobijete finu mrvičastu teksturu sličnu onoj mokrog pijeska. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene i na ploške narezane jabuke i kruške.
U manjoj posudi pomiješajte šećer, gustin, sol i cimet i ravnomjerno posipajte dobivenu mješavinu po narezanim kruškama i jabukama.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Odvojite bjelanjak i lagano ga umutite vilicom. Izvadite tijesto za pitu iz zamrzivača, izbodite ga vilicom i silikonskim kistom premažite koru bjelanjkom da se ne razmoči kada stavite nadjev.
Rasporedite nadjev na koru. Kriške jabuka i krušaka možete složiti u koncentrične krugove pa sve preliti sokom.
Dodajte smrznute mrvice tijesta preko nadjeva.
Smanjite temperaturu pećnice na 200 i pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.
Prije posluživanja ostavite pitu da se potpuno ohladi da se nadjev stegne.
Narežite, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
PRHKA
PITA
VOĆE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI