Recept za prefino varivo koje će voljeti cijela obitelj

Varivo
(FOTO: Shutterstock)

13.5.2021. | 12:12 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 2262

Ječam je iznimno zdrava žitarica, ali istovremeno i zapostavljena namirnica u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava. To je prava šteta jer ječam obiluje mnogim važnim nutrijentima – sadrži vitamine A, B, D i E, kao i mnoge minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora.

Riječ je o cjenovno pristupačnoj namirnici – kilogram ječmene kaše možete kupiti za sedam kuna, a zbog visokog postotka prehrambenih vlakana ona dobro zasićuje pa ćete s njom uspješno nahraniti cijelu obitelj. 

Ječmena kaša je i zvijezda ovog jednostavnog, finog i zasitnog variva koji možete skuhati za 20-tak kuna.


Sastojci:
500 ml pasate
200 grama ječmene kaše
150 grama smrznutog graška
50 grama kukuruza šećerca iz konzerve ili leda
1 luk
1-2 mrkve
2-3 češnja češnjaka
1,5 litara vode
1-2 povrtna kocka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje


Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu propirjajte luk nasjeckan na komade zajedno s očišćenim kockicama mrkve.

2. Kad povrće omekša dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.

3. Podlijte povrće s pasatom i vodom u kojoj ste rastopili povrtnu kocku. Dodajte ječmenu kašu i začine po želji. Pustite da tekućina zavrije, potom smanjite temperaturu na umjereno i kuhajte oko pola sata, odnosno dok se ječmena kaša ne omekša.

4. Kad je ječmena kaša skuhana, dodajte grašak i kukuruz šećerac i kuhajte još par minuta.

5. Probajte jelo i podesite začine.

6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako ne možete bez mesa u ovo varivo možete dodati i nešto piletine ili slanine, no imajte na umu da će ti dodaci povećati cijenu cjelokupnog ručka. Na kraju kuhanja možete obogatiti okus s malo naribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira te dodati žlicu kiselog vrhnja.

Ako ste osjetljivi na kiselinu iz rajčica, možete je neutralizirati s četvrtinom čajne žličice sode bikarbone tijekom kuhanja ili dodati malo običnog bijelog šećera.

izvor: www.zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DANA
HRANA
VARIVO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI