Varivo
(FOTO: Shutterstock)
Ječam je iznimno zdrava žitarica, ali istovremeno i zapostavljena namirnica u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava. To je prava šteta jer ječam obiluje mnogim važnim nutrijentima – sadrži vitamine A, B, D i E, kao i mnoge minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora.
Riječ je o cjenovno pristupačnoj namirnici – kilogram ječmene kaše možete kupiti za sedam kuna, a zbog visokog postotka prehrambenih vlakana ona dobro zasićuje pa ćete s njom uspješno nahraniti cijelu obitelj.
Ječmena kaša je i zvijezda ovog jednostavnog, finog i zasitnog variva koji možete skuhati za 20-tak kuna.
Sastojci:
500 ml pasate
200 grama ječmene kaše
150 grama smrznutog graška
50 grama kukuruza šećerca iz konzerve ili leda
1 luk
1-2 mrkve
2-3 češnja češnjaka
1,5 litara vode
1-2 povrtna kocka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu propirjajte luk nasjeckan na komade zajedno s očišćenim kockicama mrkve.
2. Kad povrće omekša dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
3. Podlijte povrće s pasatom i vodom u kojoj ste rastopili povrtnu kocku. Dodajte ječmenu kašu i začine po želji. Pustite da tekućina zavrije, potom smanjite temperaturu na umjereno i kuhajte oko pola sata, odnosno dok se ječmena kaša ne omekša.
4. Kad je ječmena kaša skuhana, dodajte grašak i kukuruz šećerac i kuhajte još par minuta.
5. Probajte jelo i podesite začine.
6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako ne možete bez mesa u ovo varivo možete dodati i nešto piletine ili slanine, no imajte na umu da će ti dodaci povećati cijenu cjelokupnog ručka. Na kraju kuhanja možete obogatiti okus s malo naribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira te dodati žlicu kiselog vrhnja.
Ako ste osjetljivi na kiselinu iz rajčica, možete je neutralizirati s četvrtinom čajne žličice sode bikarbone tijekom kuhanja ili dodati malo običnog bijelog šećera.
izvor: www.zadovoljna.hr