Kolač s makom
(FOTO: Shutterstock)
Ljubitelje maka nećemo morati previše uvjeravati da isprobaju ovaj desert. Mak, naranča i čokolada savršeno se slažu i spojeni su u ovom jednostavnom kolaču za čiju vam pripremu ne treba puno vremena.
SASTOJCI ZA KOLAČ S MAKOM I ČOKOLADOM:
- 4 velika jaja
- 225 grama šećera
- 200 grama oštrog brašna
- 225 grama maslaca sobne temperature
- 4 velike žlice maka
- 2 male žlica praška za pecivo
- 1 mala žlica ekstrakta naranče ili naribana korica 1 nešpricane naranče
SASTOJCI ZA GLAZURU:
- 100 grama tamne čokolade
- 100 mililitara slatkog vrhnja
Kolač od jabuka, griza i oraha
Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha
Kolać od Nutelle i keksa (ilustrativna fotografija)
Kolač od Nutelle i keksa: Superbrzi recept bez puno filozofije
PRIPREMA KOLAČA S MAKOM I ČOKOLADOM:
1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo. U drugu stavite šećer, maslac sobne temperature i ekstrakt ili ribanu koru naranče. Miksajte ih na jačoj brzini oko 5 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro miksajte kako bi se u potpunosti povezalo s ostatkom smjese.
2. Na kraju dodajte mješavinu brašna, maka i praška za pecivo te umiješajte ručno špatulom ili kuhačom. Ubacite smjesu u kalup koji ste prije toga namazali maslacem i posipali oštrim brašnom. Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.
3. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se hladi te za to vrijeme pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i prelijte vrelim slatkim vrhnjem koje ste zakuhali. Ostavite minutu-dvije da se čokolada topi, a zatim miješajte žlicom dok se vrhnje i čokolada ne povežu u glatku smjesu. Prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi.
Dobar tek!
izvor: www.zadovoljna.hr