>
Pozega
25 svi.
18°C
26 svi.
20°C
27 svi.
21°C
28 svi.
21°C
29 svi.
20°C
30 svi.
17°C
31 svi.
18°C
>
Pozega
25 svi.
18°C
26 svi.
20°C
27 svi.
21°C
28 svi.
21°C
29 svi.
20°C
30 svi.
17°C
31 svi.
18°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za juneće odreske u umaku od papra

Juneći odrezak u umaku od papra
(FOTO: Shutterstock)

7.3.2024. | 09:32 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1285

Steak au poivre, juneći odrezak s koricom od papra i kremastim umakom francuski je klasik koji je zavolio cijeli svijet. Iako priprema nije komplicirana, trebat će vam ukusan komad mesa – najbolje središnji dio bifteka koji se reže na medaljone i potom oblaže zgnječenim paprom. Meso se zatim kratko peče u tavi, a na masnoći od pečenja se radi fini umak od senfa i vrhnja.

Sastojci za odreske u umaku od papra:

170 do 225 g junećih odrezaka (biftek)
30 g cijelih zrna crnog papra + prema potrebi
45 ml ulja
15 g maslaca
2 grančice timijana
1 srednji češanj češnjaka
40 g ljutike
30 ml brendija ili konjaka
175 ml pilećeg temeljca
175 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1 žličica Dijon senfa
sol


Priprema odrezaka u umaku od papra:


Ljutiku sitno nasjeckajte. Odreske dobro nasolite. Na lim za pečenje stavite rešetku i stavite na nju odreske. Ostavite nepokriveno u hladnjaku pola sata.

U međuvremenu usitnite zrna papra (ugrubo, na polovice i četvrtine). To možete učiniti u mlincu za papar, u mužaru, batom za meso ili pomoću tave (zrna papra zamotajte u čistu kuhinjsku krpu pa ih zgnječite tavom). Višak papra sačuvajte.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Na tanjuru rasporedite papar pa jednu stranu svakog odreska čvrsto utisnite unutra kako bi se papar ravnomjerno rasporedio.

U velikoj, teškoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Položite odreske s paprenom stranom prema dolje i pecite oko tri minute. Pažljivo okrenite odreske, nastojeći da korica od papra ostane cijela. U tavu dodajte maslac, majčinu dušicu i češnjak. Žlicom grabite sokove od pečenja i ulje pa polijevajte odreske i zatim maknite s vatre.

Termometrom provjerite temperaturu mesa – dosegne li 52°C, odresci su spremni su za posluživanje, ako nisu, prebacite ih u pećnicu i nastavite ih peći. Kada dosegnu navedenu unutarnju temperaturu ostavite ih da odstoje 5 minuta.

Sačuvajte žlicu masnoće iz tave, ostatak bacite. Izvadite češnjak i majčinu dušicu.

Dodajte sjeckanu ljutiku i ostatak papra koji se nije zalijepio za meso prilikom oblaganja pa pržite miješajući dok ljutika ne omekša, oko 2 minute.

Maknite s vatre pa dodajte konjak i ponovno vratite na vatru i kuhajte dok se miris alkohola više ne osjeti.

Dodajte pileći temeljac i pustite da lagano kuha, miješajući po dnu tave kako bi se rastopili zapečeni komadići masnoće koji su se zalijepili za tavu.

Dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne reducira pa dodajte i senf te posolite. Odreske poslužite na tanjuru prelivene umakom.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 34,57%
2. Ne, neću izaći - 33,49%
3. Ne znam - 31,94%
Ukupno glasova: 4270
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI