Recept za jednostavno jelo od sastojaka s kojima ne možete pogriješiti

Losos
(FOTO: Getty Images)

14.4.2023. | 10:46 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1177

Ova jednostavna i ukusna večera kuha se sama i u jednoj posudi. Vi morate samo prirediti sastojke i umutiti marinadu, a sve će ostalo odraditi pećnica i za 45 minuta imat ćete pravu večeru.

Ljepota jeovog jela u jednostavnosti i kombinaciji s kojom ne možete pogriješiti: losos, mladi krumpir, kopar i jogurt prva su linija okusa.

Losos s mladim krumpirom možete peći i u tavi od lijevanog željeza.


Prvo stavite peći samo krumpir, treba mu više vremena, a i površina tave ili pleha dovoljno će se zagrijati za losos. Marinada će lososu dati dovoljno masnoće za pečenje, pa ne trebate dodatno mastiti pleh.


Gotovo jelo bogato jesvježim aromama, ali svejedno zasitno. Možete ga poslužiti sa salatom, a ako želite, možete i dio krumpira zamijeniti prokulicama ili drugim povrćem.

Sastojci za losos s mladim krumpirom i marinadom od jogurta:

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 čajna žličica mljevene ljute paprike ili kajenskog papra
1 čajna žličica sitno ribane limunove korice
1 čajna žličica mljevenog korijandra
1 čajna žličica mljevenog kumina
1/2 čajne žličice mljevene slatke paprike
80 ml plus 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
sol
1 file lososa s kožom (oko 450 grama)
700 g mladog krumpira, izrezanog na polovice
svježe mljeveni crni papar
180 ml grčkog jogurta
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra, podijeljeno
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina, razdijeljeno
2 male ljutika, narezane na kolutiće pola centimetra široke nekoliko kriški limuna, za posluživanje

Priprema lososa s mladim krumpirom i marinadom od jogurta:

Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva. Ako koristite tavu od lijevanog željeza, zagrijte je u pećnici prije nego što stavite krumpire.

Pomiješajte češnjak, ljutu papriku, koricu limuna, korijandar, kumin, papriku, 1/3 šalice ulja i 1/2 čajne žličice soli. Losos obilno posolite s obje strane i stavite ga u plitku posudu.

Prelijte ga polovicom marinade. Stavite sa strane.

U veliku zdjelu stavite krumpir, 2 žličice soli, crni papar i preostalu 1 žlicu ulja. Izvadite posudu iz pećnice i položite krumpir prerezanom stranom prema dolje. Pecite 20 minuta.

U maloj posudi pomiješajte preostalu marinadu, jogurt, 1 žlicu kopra, 1 žlicu peršina i prstohvat soli. Stavite sa strane.

Izvadite posudu za pečenje iz pećnice. Razgrnite krumpire i napravite mjesta u sredini posude. Položite losos s kožom prema gore. Oko lososa posložite ljutiku.

Pecite 6 do 7 minuta, okrenite losos i nastavite peći dok koža ne postane hrskava, još 2 do 3 minute.

Pospite preostalom 1 žlicom kopra i 1 žlicom peršina. Poslužite uz kriške limuna i umak od jogurta.

izvor: punkufer.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
LOSOS
RIBA
KRUMPIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI