Recept za hrskave kuglice sa sirom

Hrskave kuglice sa sirom
(FOTO: Getty Images)

2.4.2024. | 09:08 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1181



Kuglice sa sirom obožavana su grickalica u cijelom svijetu. Dolaze naravno u raznim veličinama, a i nisu uvijek kuglice, razlikuju se i u začinima, ali svima je zajednička meka sredina i fini hrskavi sir izvana.

Malene kuglice od tijesta i sira idealne su za sto prilika, za partyje, grickanje uz film, uredske zabave ili izlete na planine. Čuvaju oblik i jednostavno ih je prenašati, a dovoljno su zasitne da mogu zamijeniti ručak. I više su nego dovoljno ukusne da ih se odlučite ispeći bez ikakva razloga.


Ako ispečete vrlo sitne kuglice sa sirom (tada ćete ih naravno peći i puno kraće), možete ih koristiti umjesto krutona u salatama i juhama, a klasične ili nešto veće kuglice možete koristiti kao mini pecivo za fine sendviče s nevjerojatno ukusnom i hrskavom koricom.


Kuglice za koje vam donosimo recept inspirirane su talijanskim klasikom cucine povere – cacio e pepe. Za njih ćete trebati odvojiti samo oko 45 minuta, uključujući pečenje na koje otpada polovica toga vremena. Poslužite ih vruće, a ako vam slučajno ostanu i za drugi dan, zagrijte ih u mikrovalnoj prije posluživanja.

Sastojci za kuglice sa sirom:

240 ml punomasnog mlijeka, plus 1 čajna žličica
115 g maslaca, narezanog na kockice
sol
svježe mljeveni crni papar
130 g brašna
5 velikih jaja
70 g svježe ribanog parmezana
70 g svježe ribanog pecorina, plus 2 žlice za posipanje

Priprema kuglica sa sirom:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom. Postavite dvije rešetke u sredinu pećnice.
U loncu zagrijte mlijeko s maslacem, 1 čajnom žličicom soli i 1 čajnom žličicom papra na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se ne počnu stvarati mjehurići, ali nemojte pustiti da zakuha.
Dodajte brašno i snažno tucite drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute. Ulijte smjesu u blender i dodajte 4 jaja, parmezan i pecorino i miksajte dok se sve ne sjedini.
Stavljajte dio po dio tijesta u slastičarsku vrećicu sa širokim okruglim otvorom na nastavku (ili u običnu plastičnu vreću za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan kut).
U lim istiskujte tijesto na kupove veličine otprilike 3 x 2 centimetra, pazeći da između ostavljate barem 2 i pol centimetra razmaka.
U maloj posudi umutite preostalo jaje i 1 čajnu žličicu mlijeka pa premažite svaku kuglicu i pospite s još pecorina, soli i paprom.
Pecite kuglice sa sirom dok ne dobiju lijepu boju, 15 do 20 minuta, a na pola pečenja zamijenite mjesta limovima – onaj s gornje rešetke prebacite na donju i obrnuto.
Poslužite vruće.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
KUGLICE
SIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI