Varivo od graška
(FOTO: Shutterstock)
Nakon blagdana u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja dobro zasićuju. Kao što je ovo tursko varivo od mljevenog mesa i graška.
Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste ekstra gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu.
Mljeveno meso obavezan je sastojak ovoga jela – obično se u receptu koristi mljevena junetina ili janjetina.
Sastojci:
700 g smrznutog graška
500 g mljevene junetine
400 g nasjeckane rajčice
4 velike mrkve
4 srednje velika krumpira
3-4 češnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca
1 veliki luk
1 žlica koncentrata rajčice
1 lovorov list
1 čajna žličica mljevene paprike
¼ čajne žličice cimeta u prahu
½ čajne žličice mljevenog kumina
biljno ulje po želji
sol i papar po želji
Priprema:
U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
Potom dodajte očišćene i nasjeckane mrkve i krumpir. Nastavite pirjati sve zajedno još oko pet minuta.
Začinite povrće sa solju, paprom, mljevenom paprikom, kuminom i malo cimeta.
Dodajte mljeveno meso i pirjajte sve zajedno još oko 10 minuta dok junetina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
Podlijte povrće i meso s pilećim temeljcem i nasjeckanim rajčicama.
U lonac dodajte smrznuti grašak i lovorov list.
Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok se svi sastojci termički ne obrade do kraja, a okusi ne sljube.
Poslužite s domaćim kruhom i jogurtom. Dobar tek!izvor: Pun kufer