Recept za gurmansku pljeskavicu- zvijezdu roštilja

Recept za gurmansku pljeskavicu- zvijezdu roštilja

Gurmanska pljeskavica
(FOTO: Shutterstock)

13.6.2024. | 09:02 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2420

Roštilje u Hrvatskoj je teško zamisliti bez pljeskavica. Gurmanska pljeskavica bez sumnje je zvijezda svake zabave. Najukusnija je kada se priprema na roštilju, no ispeći je možete i na tavi na štednjaku.

Recepata za gurmansku pljeskavicu ima koliko ima i osoba koja je spremaju. Neki koriste miješanu mljevenu svinjetinu i junetinu u identičnim omjerima, drugi tvrde da je bolje upotrijebiti više junetine, a treći se kunu da svinjetina uopće nije potrebna.

Neki će u smjesu dodati i malo sode bikarbone da konačni proizvod bude sočniji i ukusniji.

Dobro začinite gurmansku pljeskavicu
U gurmansku pljeskavicu obavezno trebati dodati luka – bez obzira planirate li ga sitno nasjeckati ili čak naribati, ali i "začiniti" s nešto sitno sjeckane slanine i sira. Kada je sir u pitanju upotrebljava se sve od gaude do kačkavalja.

Gurmanska pljeskavica mora biti pikantna – obavezno dodajte kvalitetne dimljene crvene paprike ili čak čilija.

Mi vam donosimo osnovni recept za gurmansku pljeskavicu koji možete prilagoditi vlastitim preferencijama.

Sastojci:
500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
80 g sira
50 g slanine
1 luk
1 češanj češnjaka
1 čajna žličica ljute paprike u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za pečenje

Priprema:

U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, sitno nasjeckani luk, češnjak, slaninu, sir i začine. Dobro promiješajte.
Prekrijete zdjelu plastičnom folijom i stavite meso u hladnjak na dva do tri sata, a idealno bi bilo preko noći.
Kad se smjesa stisne, izvadite je iz hladnjaka i od nje ručno oblikujte pljeskavice. Nauljite ruke – tako ćete lakše oblikovati smjesu u željeni oblik.
Vrijeme pečenja mesa ovisi o debljini pljeskavice – pecite meso oko desetak minuta sa svake strane, odnosno dok nije termički obrađeno do kraja, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Poslužite gurmanske pljeskavice s lepinjom, svježe nasjeckanim lukom i kajmakom. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI