Recept za gulaš od mljevenog mesa i kupusa koji morate probati

Gulaš od kupusa
(FOTO: Shutterstock)

22.1.2024. | 11:22 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 7927

Gulaš od kupusa i mljevenog mesa (junetine ili janjetine) u Turskoj ćete pronaći pod nazivomkapuska, a prepoznatljivu aromu daju mumirisni začini. Ovisno o kuharu, gulaš će mirisati na kumin, korijandar, mljevenu papriku ili metvicu – a začine je najbolje prilagoditi vlastitom ukusu.

Neki ćekuhari dodati i sjeckanu papriku i mrkvu ili celer, sve je dopušteno. Koristi se i pasta od paprike, ali ako je nemate pri ruci, slobodno je zamijenite kojom žličicom mljevene paprike. Jelo poslužite s vrhnjem ili pripremite umak od jogurta, vrhnja i vlasca. Prema želji u njega možete dodati i koju žličicu majoneze.

Kapusku kuhajte na laganoj vatri i prema potrebi dolijte još temeljca ili vode, a gustoću također prilagodite ukusu. Bulgur možete i izostaviti pa kapusku poslužiti uz palentu ili kuhani krumpir.


Sastojci za kapusku:


250 g mljevene junetine ili janjetine
1 srednja glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žlica paste od rajčice
1 žlica paste od crvene paprike
2 žličice soli
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
1 žličica sušene metvice
1 žličica čili pahuljica (prilagodite ukusu)
100 g bulgura
750 g kupusa
peršin za ukrašavanje
800 ml povrtnog temeljca ili vode

Umak od jogurta:

250 ml jogurta
50 ml vrhnja
1 žličica nasjeckanog vlasca
¼ žličice soli

Priprema kapuske:

Kupus prepolovite. Stavite ravnu stranu kupusa na radnu plohu prema dolje i ponovno prepolovite.

Preokrenite četvrtine i prerežite dijagonalno te uklonite jezgru.

Zagrijte malo ulja u loncu pa dodajte meso i pržite ga dok ne porumeni miješajući. Zatim dodajte sjeckani luk i češnjak.

Kratko pržite pa dodajte pastu od rajčice, pastu od crvene paprike, pahuljice čilija, svježe mljeveni crni papar, sušenu metvicu i sol.

Promiješajte i kuhajte minutu. Dodajte kupus, bulgur i dio povrtnog temeljca ili vode. Poklopite i lagano pirjajte, povremeno miješajući i dolijevajući još tekućine prema potrebi, sat i pol ili dok kupus ne omekša.

Kušajte i ako treba dodajte malo soli i papra. Pomiješajte jogurt, vrhnje sol i vlasac. Izvadite gulaš u tanjure pa ukrasite umakom od jogurta i peršinom.

izvor: ʼPun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
GULAŠ
KUPUS

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI