Recept za fantastičan složenac od dvaput pečenog krumpira

Recept za fantastičan složenac od dvaput pečenog krumpira

Složenac od krumpira
(FOTO: Shutterstock)

6.10.2023. | 09:37 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1469

Da biste napravili ovaj prilog, samo trebate odvojiti15 minutavremena i malo se muvati po kuhinji dok se peče da budete sigurni da neće zagorjeti. Osim toga, baš ništa ne možete pokvariti i ovaj ćedvaput pečeni krumpirprepun okusa baš svima ispasti kao na fotografiji.

Savršeno zapečen, savršeno kremast i obogaćen hrskavim komadićima slanine, ovaj složenac od dvaput pečenog krumpira možete jesti i sam ili tek uz salatu. Ali možete ga poslužiti i kao prilog uz pečenu ili piletinu u saftu, svinjske kotlete, šnicle u umaku od gljiva ili goveđi file, a vrlo će se dobro slagati i s lososom i s baš svime što je začinjeno ružmarinom.

Za pripremu ovog ukusnog složenca trebat vamoko 15 minuta, a krumpir će se peći ukupno oko sat vremena.

Sastojci za složenac od dvaput pečenog krumpira:

1,5 kg krumpira, dobro opranih
1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
80 g krem-sira
60 ml kiselog vrhnja
360 ml punomasnog mlijeka 1
80 g nasjeckanog tvrdog Cheddar sira, podijeljeno
5 kriški slanine, pržene i izmrvljene,podijeljeno
25 g tanko narezanog mladog luka, plus još za ukras
¾ čajne žličice soli
½ čajne žličice mljevenog papra

Priprema složenca od dvaput pečenog krumpira:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Krumpir premažite uljem, izbodite vilicom i stavite u lim za pečenje. Pecite dok ne omekša, oko 1 sat.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10-ak minuta. Pomiješajte krem-sir i kiselo vrhnje u srednjoj posudi u glatku smjesu pa postupno dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini. Namastite keramičku posudu za pečenje uljem ili maslacem.

Krumpir prerežite na pola po dužini, a onda polovice grubo nasjeckajte. Stavite nasjeckani krumpir u veliku zdjelu i zgnječite ga gnječilicom za krumpir dok ne dobijete glatki pire bez većih komada i grudica.

Postupno dodajte smjesu od mlijeka, sira i vrhnja i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte trećinu sira, pola usitnjene slanine, mladi luk, sol i papar te miješajte dok se sve ne sjedini.

Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite preostalim sirom. Pecite dok se sir ne otopi i rubovi ne porumene, oko 25 minuta. Pospite preostalom slaninom i po želji ukrasite mladim lukom. Poslužite toplo.

izvor: Punkufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
SLOŽENAC
KRUMPIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI