Recept za desert s čokoladom i slanom karamelom koji ćete brzo ispeći

Recept za desert s čokoladom i slanom karamelom koji ćete brzo ispeći

Kolač s čokoladom i karamelom
(FOTO: Shutterstock)

26.2.2024. | 09:09 | Pun kufer
IZVOR: Pun kufer
Pregleda: 1552

Čokoladni kolač sa slanim karamelom jednostavan je, brz i divno ukusan kolač koji će vam zabaviti sve okusne pupoljke. Fina tamna čokolada savršeno je uravnotežena sa slanim karamelom koji joj daje još više okusa i dubine.

Karamel možete napraviti sami, nije komplicirano, a možete se poslužiti i trikom i rastopiti kupovne meke karamel bombone. Nitko neće primijetiti razliku. Za kraj, pečeni kolač pospite s krupnom morskom soli u uživajte u kontrastu slatkog i slanog.

Za pripremu čokoladnog kolača sa slanim karamelom trebat će vam tek 20 minuta, a kolač se peče oko pola sata. Nikakvo kulinarsko predznanje nije potrebno i ovaj će kolač dobro ispasti i najvećim početnicima u kuhinji.

Sastojci za čokoladni kolač sa slanim karamelom:

200 g maslaca, plus za podmazivanje

100 g čokolade, 70% kakaa

100 g čokolade, 50% kakaa

400 g mekanih karamel bombona, otopljeno na pari ili u mikrovalnoj

1 čajna žličica krupne morske soli, plus za posipanje

200 g smeđeg šećera

4 jaja, sobne temperature

130 g glatkog brašna

50 g kakaa u prahu

Priprema čokoladnog kolača sa slanim karamelom:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Na pari ili u mikrovalnoj otopite meke karamel bombone.

Namastite i papirom za pečenje obložite četvrtasti pleh 23x23 centimetra.

Otopite 200 g neslanog u srednjoj posudi, nalomite u zdjelu 100 g čokolade sa 70 % kakaa i 100 g čokolade s 50 % kakaa, zatim maknite posudu s vatre i pričekajte da se čokolada otopi i promiješajte.

U maloj zdjeli pomiješajte 175 g otopljenih karamel bombona i 1 čajnu žličicu morske soli.

Ostatak otopljenih karamel bombona stavite u veliku zdjelu s 200 g šećera i 4 jaja te miješajte električnim mikserom ili pjenjačom dok se smjesa ne ujednači. U nju umutite smjesu čokolade i maslaca.

U drugoj zdjeli pomiješajte 130 g glatkog brašna, 50 g kakaa u prahu i dobar prstohvat kuhinjske soli, a zatim to prosijte u čokoladnu smjesu. Kratko miksajte da postane glatko.

Ulijte pola tijesta za u kalup i poravnajte ga lopaticom.

Čajnom žličicom nanesite polovicu slanog karamela na tijesto u 5 debelih, ravnomjerno raspoređenih traka.

Žlicom nanesite ostatak tijesta i poravnajte ga, ali pazite da ne razmuljate trke karamela. GNa gornji sloj tijesta nanesite karamel kao i na prvi. Čačkalicom povucite četiri ili pet poteza okomitih na trake od karamela da dobijete mramorni uzorak i pospite s još malo soli.

Pecite 25 do 30 minuta ili dok kolač ne naraste i ne počne dobivati koricu.

Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu pa narežite na kvadrate i poslužite.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI