Recept za bolonjez s mljevenom puretinom

Bolonjez s mljevenom puretinom
(FOTO: Shutterstock)

20.4.2024. | 09:10 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 528

Datum 17. listopada 1982. jedan je od važnijih datuma za Bolognu – tada je bolonjsko izaslanstvo Academmije dalla Cucina Italiana u Gospodarskoj komori grada Bologne pohranilo tradicionalnu recepturu za bolonjski ragù, odnosno umak koji je nama znan kao umak bolognese.

U bolonjez obavezno ide mljevena junetina, suho bijelo vino, pa čak i malo mlijeka, a tradicionalno se služi sa širokim dugačkim rezancima.

Ako želite uživati u bogatim ukusima ovog talijanskog ragua, ali ne želite jesti crveno meso ili želite smanjiti ukupnu kalorijsku vrijednost istog isprobajte verziju s mljevenom puretinom za koji vam recept donosimo u nastavku ovog teksta.


Sastojci:


800 g sjeckane rajčice iz konzerve
500 ml pilećeg temeljca
400 g mljevene puretine
250 g šampinjona
2 stapke celera
1 velika mrkva
1 veliki luk
1-2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mediteranske mješavine začina
prstohvat šećera
ulje po želji
sol i papar po želji

Priprema:

Zagrijte malo ulja u loncu, pa na njemu prepirjajte mljevenu puretinu sve dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Uklonite meso iz tave.
U istom loncu prepirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte sitno nasjeckane šampinjone i nastavite pirjati par minuta.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minute.
Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
Podlijte povrće s nasjeckanim rajčicama i pilećim temeljcem, dodajte malo šećera, sol i papar po želji i mediteransku mješavinu začina. Vratite mljevenu puretinu u lonac.
Kuhajte sve zajedno oko 20-ak minuta dok se umak ne zgusne, a okusi ne sljube.
Poslužite umak s kuhanom tjesteninom po želji. Dobar tek!

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
BOLONJEZ
PURETINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI