21°C
صافي
Weather Data Source: het weer vandaag Amman per uur

Recept za austrijski gulaš od krumpira

Gulaš od krumpira
(FOTO: Shutterstock)

5.2.2024. | 09:30 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3626

Ovaj fini gulaš bogatog okusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto i dobro prija zimi, jako je jednostavno napraviti. Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer – ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti.

Austrijski gulaš od krumpira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima diljem nekadašnje Austro-Ugarske, pa ni kod nas nije nepoznat. A ako ga niste probali, sigurni smo da će vas ovo pravo zimsko jelo na žlicu oduševiti raskošnim okusom koji daju tako obične namirnice i malo začina.

Sastojci za austrijski gulaš od krumpira:


4 velika ili 7 srednjih brašnastih krumpira
3 srednje glavice žutog luka
1 češanj češnjaka
2 veće dimljene kobasice
2 žlice mljevene slatke paprike
1 čajna žličica mljevene ljute paprike
2 čajne žličice octa (bilo kojeg)
1 žlica rajčice u tubi
1 čajna žličica mažurana
1 3/4 čajne žličice sjemenki kima
1/2 čajne žličice šećera
½ čajne žličice fine soli
½ čajne žličice svježe mljevenog papra
2 lista lovora
1 kocka za juhu
7-8 šalica vode (1,75 - 2 l)


Priprema austrijskog gulaša od krumpira:

Ogulite, operite i narežite krumpir na kockice od otprilike 2 centimetra.

Pripremite lonac s 8 šalica vruće vode koju ćete postupno dodavati kasnije.

Luk narežite na sitno. Zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu, dodajte luk i kuhajte na jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Nakon 5 minuta smanjite vatru i dinstajte još 15 minuta, i dalje miješajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Zadnje 2 minute dodajte protisnuti češnjak. Kad se počne primati za posudu, dodajte obje vrste paprike. U loncu treba biti dovoljno ulja da paprika ne zagori. Miješajte 10 sekundi pa ulijte ocat.

Dodajte pastu od rajčice, mažuran i kim. Promiješajte pa postupno ulijte 1 šalicu vruće. Pustite da se reducira, a zatim dodajte još jednu šalicu. Pustite da se kuha dok ne dobije kremastu konzistenciju.

Ako želite glatki umak, izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite umak od luka u lonac i dodajte šećer, sol, papar, lovor i izmrvljenu kocku za juhu.

Polako dodajte šalicu po šalicu vode (jednu ostavite) i krumpir pa kuhajte otklopljeno pola sata.

Narežite kobasice na prst debljine i kuhajte ih s krumpirom. Kad je krumpir kuhan izvadite dio i izgnječite vilicom, po potrebi dodajte tekućine od gulaša i još jednom izgnječite da dobijete glatku smjesu pa je vratite u gulaš i kuhajte još nekoliko minuta da se gulaš malo zgusne.

Poslužite s kriškom kruha i uživajte.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,82%
2. Ne, neću izaći - 33,22%
3. Ne znam - 32,96%
Ukupno glasova: 58865
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI