Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice

Arhivska fotografija
(FOTO: 034 portal)

2.6.2023. | 13:14 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 6564

Čak 40 posto zaposlenika u Njemačkoj promijenilo bi svog poslodavca, a niske plaće uglavnom su razlog za to.Fenix Magazinpiše da plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima, od obrazovanja do opsega posla.

Podaci Destatisa, njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, pokazali su da je prosječna njemačka satnica u travnju prošle godine iznosila 24,77 eura pa je tako prosječna mjesečna plaća stalno zaposlenih iznosila 4105 eura bruto.

Istraživanja Destatisa pokazala su i da viša razina obrazovanja donosi veću zaradu, a mjesečna plaća osoba bez stručne spreme je 2817 eura bruto. Plaća onih s majstorskom, tehničkom ili sličnom školom iznosila je oko 4826 eura, a primjerice zaposlenika s doktoratom iznosila je prosječno mjesečno 8687 eura.


Ipak, skoro dvije trećine svih zaposlenika ima ispodprosječnu mjesečnu plaću.

Statistika je pokazala da je najveća satnica u zanimanjima iz prirodnih znanosti, geografije i informatike, gdje prosječna iznosi 24,31 eura. Na drugom su mjestu administracija, pravo, organizacijske vještine poslovanja i računovodstvo, u kojima prosječna satnica iznosi 22,70 eura.

Slijede jezik, književnost, humanističke, društvene i ekonomske znanosti, a u ovim zanimanjima prosječna satnica iznosi 21,82 eura. Na četvrtom su mjestu mediji, kultura, umjetnost i dizajn, a prosječna je satnica 20,20 eura.

Na petom su mjestu područja iz zdravstva, socijalne djelatnosti i obrazovanje, u kojima je prosječna satnica nešto veća od 20 eura, odnosno iznosi 20,08 eura. Sljedeće je vađenje sirovina i proizvodnja - zanimanja u kojima je prosječna satnica 18,51 eura.

Sedmo je područje graditeljstva, arhitekture i geodezije u kojima je prosječna satnica 17,76 eura. Zatim su komercijalni poslovi, robni promet, prodaja, hotelijerstvo i turizam, a ovdje je prosječna satnica 17,22 eura.

Predzadnje mjesto zauzela su područja transporta i logistike, sigurnosti te čišćenja u kojima je zaposlenici prosječno po satu zarade gotovo 15 eura, točnije 14,96 eura. Na samom su se kraju smjestila zanimanja u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu i hortikulturi, a satnica je samo 12,67 eura, prenosiDanas.hr.

(IZVOR: www.danas.hr)


Komentari (1)
Antonio
2.6.2023.
rigips 15 eura sat
* Komentari su mišljenja korisnika i ne odražavaju stav nakladnika ili uredništva 034portala. 034portal ne može biti odgovoran za stavove iznesene u komentarima korisnika. Svaki korisnik odgovara za svoj komentar ponaosob. Zabranjeno je vrijeđanje, klevetanje, širenje mržnje i svako drugo kršenje Zakona RH. Ako smatrate da su u komentarima povrijeđena Vaša prava, javite nam na adresu [email protected].

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI